Annons

Karadžić döms till livstid för krigsbrott

Utrikes Den förre bosniens-serbiske ledaren Radovan Karadžić har fått sitt straff för krigsbrott skärpt till livstids fängelse.
Publicerad 20 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Radovan Karadžić ledde bosnien-serberna under krivet på Balkan. Nu har han fått straffet för sin roll i massmordet på civila under kriget skärpt av den högre instansen vid Internationella domstolen i Haag, rapporterar flera internationella medier.

De fem domarna var i stort sett enig med den lägre instansen domslut från 2016, där Karadžić dömdes till 40 år i fängelse, och avfärdade de flesta punkter i överklagande som "mindre oenighter" snarare än juridiska invändningar. Enligt New York Times ska Karadžić ha tagit emot beskedet att tre av de fem domarna ansåg det orimligt att han fått 40 års fängelse medan flera av hans underordnade dömts till livstid med lugn.

Annons

– Han säger att politiken triumferar över rättvisan här idag, sade hans advokat Peter Robinson.

I rättegångens åhörarsal och utanför domstolen, där anhöriga till offer för massakern var samlade, bröt dock applåder ut när domen meddelades.

I Bosnien-Hercegovina skiljde sig reaktionerna åt, beroende på etnicitet, enligt BalkanInsight.

Ultranationalisten Radovan Karadžić, idag 73-år gammal, var president för Republika Srpska, en utbrytarstat i Bosnien-Herzegovina, från det att den bildades 1992 fram till 1996. Han ses som ansvarig för den etniska rensningen av icke-serber i området och efter krigsslutet levde han under antagen identitet i Serbien där han arbetade på en privatklinik inom sitt civila yrke som psykolog. Samtidigt var han efterlyst av krigsförbrytartribulen i Haag.

Annons

I juli 2008 greps han och fördes inför krigsförbrytardomstol i Belgrad innan han överlämnades till Nederländerna. 2016 dömdes han som ansvarig för folkmordet i Srebrenica, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Massakern i Srebrenica ägde rum i juli 1995, ett halvår innan Bosnienkriget tog slut i och med signerandet av Daytonavtalet. Under ledning av generalen Ratko Mladić mördades 8 000 bosniaker och kroater, huvudsakligen män i åldrarna 13 till 78 år gamla. 2011 dömdes Mladić till livstids fängelse för sin roll i massakern. Kofi Annan har under sin tid som FN:s generalsekreterare beskrivit massakern som det värsta krigsbrottet sedan andra världskriget.

bild 1/3
Radovan Karadzic under rättegången mot honom. Foto: Yves Herman/pool-bild via AP/TT
Domslutet mot Radovan Karadzic sändes live i stadshuset i Sarajevo. Foto: Darko Bandic/AP/TT
En kvinna ber vid minnesplatsen för offren för folkmordet i Srebrenica i Potocari Bosnien Herzegovina. Foto: Marko Drobnjakovic/AP/TT
Radovan Karadzic under rättegången mot honom. Foto: Yves Herman/pool-bild via AP/TT
Domslutet mot Radovan Karadzic sändes live i stadshuset i Sarajevo. Foto: Darko Bandic/AP/TT
Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons