Annons

Med kabaré som motståndskraft

Kultur och Nöje I Teater Theatrons Liva och PH – en motståndskabaré får den skånska publiken lära känna den danska designern, arkitekten, revyförfattaren och motståndsmannen Poul Henningsen och hans uttolkare, den danska sångerskan Liva Weel. Torsdag 21 mars är det premiärdags på Bastionen i Malmö.
Publicerad 20 mars 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För de flesta svenskar är Poul Henningsen förmodligen framförallt känd som formgivare – som mannen bakom den danska PH-lampan. Men han var också arkitekt, författare, en starkt engagerad humanist och under andra världskriget gjorde hans politiska åsikter att han tvingades fly från det ockuperade Danmark till Sverige.

I protest mot dåtidens revyer skrev Poul Henningsen också egna revyer och sångtexter och sångerskan och skådespelaren Liva Weel blev hans uttolkare och favoritsångerska.

Annons

– Vår föreställning handlar lika mycket om henne, förklara Teater Theatrons Suzanna Santrac som spelar Liva Weel. Vi har valt att lyfta henne för att hon tolkar hans sånger, hon blir hans röst.

– Det är hans texter och mycket om honom, lägger hennes man och teaterpartner Zeljko Santrac som spelar Poul Henningsen till. Men han säger själv att ingen så intuitivt kunde förstå hans texter som Liva Weel.

– Hon har också själv formulerat en jättebra text om hur viktigt det är ett revyn har ett innehåll, att den angriper orättvisor och lyfter fram de goda förebilderna. Hon kallade revyn ett vapen, fyller Jan Mark i.

Varför vill ni berätta om Poul Henningsen och Liva Weel just nu?

– PH:s texter är ett motstånd mot mörka krafter, en plädering för humanism och där skär de rakt in i vår tid, säger Jan Mark. De handlar om vikten av att värna det mänskliga.

– I PH:s kända Humanistvisa är en av textraderna ”Gör inte narr av humanisten” och det upplever jag att man gör mycket i dag, fortsätter Zeljko Santrac. Men vad händer med oss då?

– Jag kände inte till mycket om vare sig PH eller Liva innan vi började arbetet, berättar Suzanna Santrac. Men när jag såg hur begeistrad Jan var så tänkte jag att det här måste vara riktigt bra. Och det är så fantastiskt att det finns så nära oss geografiskt. Man ser sig bara över axeln och hittar det här materialet. PH kan med så få ord, så få meningar, beskriva så otroligt mycket. Man upptäcker hela tiden hur viktiga texterna är, och hur viktigt det är att folk får höra dem.

Teater Theatrons kabaré tar sin början när PH och Liva möts för första gången 1928 och följer dem sedan genom livet, framförallt genom PH:s sångtexter, tolkade från danska av poeten Lasse Söderberg.

Premiär blir det på Bastionen i Malmö 21 mars och det är picknickföreställning som gäller där publiken själva tar med mat och dryck.

– Som Teater Theatron jobbar vi alltid med att publiken verkligen ska dela kvällen med oss och här vill vi ha det intimt och nära, förklarar Suzanna Santrac.

Annons

På scen har Suzanna Santrac och Zeljko Santrac sällskap av pianisten och tonsättaren Jonatan Sersam.

– Det mesta av musiken är skriven av Kai Normann Andersen, en av de tonsättare som Poul Henningsen jobbade mest med, berättar han. På många sätt är det en avgrund mellan texten och musiken och i mötet mellan dem bildas något, det sprakar väldigt mycket om det och man kan göra mycket i de musikaliska tolkningarna. Jag fick väldigt fort Kurt Weill/Bertolt Brecht-vibbar, det kändes som samma typ av tyngd.

Att få sjunga Poul Henningsens texter ser Suzanna Santrac som en fantastisk uppgift.

– Man behöver inte göra så mycket, allt finns i texterna, säger hon. De är så otroligt viktiga och Liva säger själv att det som skådespelare inte finns något härligare än att använda sina talanger till att försvara något eller angripa något. Detta är väl också det närmaste jag kommer till varför jag arbetar med det här efter alla dessa år. För att vi genom scenen vill uttrycka det vi tycker är värt att belysa och reagera mot.

Under föreställningen kliver Suzanna Santrac och Zeljko Santrac också ur sina roller ibland och är sig själva.

– 2012 gjorde vi föreställningen Livet i två bitar där vi berättade våra egna livshistorier, förklarar Suzanna Santrac. Sedan dess har det här starka intresset att utifrån våra erfarenheter möta andra livsberättelser funnits. Det är precis som en resa vi fortsätter på.

Efter ett antal föreställningar på Bastionen kommer Liva och PH – en motståndskabaré att åka på turné runt om i Skåne.

– Sedan hoppas vi på en turné i hela landet hösten 2019 och våren 2020 för det här är verkligen ett folkbildande projekt, säger Zeljko Santrac bestämt.

– Ja, vi har härliga planer och vi ska nå alla, slår Suzanna Santrac fast.

bild 1/4
Zeljko Santrac, Suzanna Santrac och Jonatan Sersam på scen i Livia och PH – en motståndskabaré. Foto: Gunilla Wedding
Suzanna Santrac tycker att det är en fantastisk uppgift att få framföra Poul Henningsens texter.Foto: Gunilla wedding
Zeljko Santrac och Suzanna Santrac i Livia och PH - en motståndskabaré. Foto: Gunilla Wedding
Zeljko Santrac, Suzanna Santrac och Jonatan Sersam i Livia och PH - en motståndskabaré. Foto: Gunilla Wedding
Zeljko Santrac, Suzanna Santrac och Jonatan Sersam på scen i Livia och PH – en motståndskabaré. Foto: Gunilla Wedding
Suzanna Santrac tycker att det är en fantastisk uppgift att få framföra Poul Henningsens texter.Foto: Gunilla wedding
Fakta:

Samtal:

Vid tre tillfällen arrangeras samtal i samband med Livia och PH – en motståndskabaré på Bastionen:

28/3: Samtal mellan journalisten och författaren Ulla Hårde och dramaturgen Jan Mark på temat Funktionalismens inträde i Malmö.

29/3: Samtal mellan arkitekten och författaren Tyke Tykesson och dramaturgen Jan Mark på temat Funktionalismens inträde i Malmö.

8/4: Samtal mellan författaren och journalisten Lena Andersson och regissören Karin Parrot-Jonzon på temat Humanismen och dess motsatser.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons