Annons

Så ska Hovdalas marker föryngras under våren

Hässleholm • Publicerad 20 mars 2019 • Uppdaterad 30 november 2021

Det är Hibab, Hässleholms Industribyggnads Ab, som har till uppgift att förvalta och utveckla Hovdala.

Tommy Bengtsson, förvaltare, är medveten om ansvaret.

Annons

– Det är många som har synpunkter på hur allt ska skötas. Det man inte förstår är alla de hänsyn vi är tvingade att ta som har hela bilden framför oss.

Arealen Tommy Bengtsson pratar om är på modiga totalt 2 100 hektar, varav 1 400 hektar är skogsmark och där två tredjedelar består av lövskog.

Bokskogen är det dominerande inslaget och det som lockar många att bege sig till området när det är dags för den är slå ut och sprida sin sköra grönska.

Nu är det dags att föryngra markerna, förklarar Tommy Bengtsson, flanerad av Sydveds Håkan Björck. Sydved som efter upphandling har fått i uppdrag att gallra och avverka. Vän av ordning behöver inte oroa sig, försäkrar Tommy Bengtsson.

– Det handlar om varsam gallring som ger en föryngring av ek- och bokskog.

Stora skövlade ytor kommer man inte ens i närheten av.

– Att gallra i en bokskog kräver känsla och försiktighet. Att köra med maskiner här är ingen bra idé, säger Håkan Björck.

Här handlar det om att hugga manuellt.

Det är Joakim Nilsson, Ola Olsson och Christer Persson, som bland andra ansvarar för den biten.

– Ett härligt jobb om det är sådana här soliga dagar som idag, säger de.

Annons

Trion försäkrar att jobbet ska göras med känsla och försiktighet.

Vi står vid Trädhuset där gallringen ännu inte har börjat men där det ska föryngras så att ljuset når marken, gräs kan växa och kossor kan hitta föda. Till sommaren ska nämligen de kor som har sin sommarsemester på området få en ännu större yta att röra sig på.

Sedan styra vi kosan någon kilometer längre bort, förbi slottet. Där har gallringen redan börjat.

I slutet av november började skogsbrukets åtgärder med röjning. När det gäller hotet mot granskogen i form av den illasinnade granbarkborren är det ännu för tidigt att slå fast vilken skada den åstadkommer.

– När det gäller den utvecklingen så hoppas vi på en blöt och kall sommar. Då trivs inte granbarkborren, säger Håkan Björck.

Det är många som ska samsas på det stora naturområdet. Cyklister, hundförare, motionärer, får och kossor med flera.

Särskilda leder finns för både vandrare, ryttare, cyklister och hundförare.

Och alla sköter sig?

– Nej, tyvärr inte. Ansvarslösa ryttare har vi problem med ibland, säger Tommy Bengtsson.

– Det behövs bara att en ryttare rider på en led en eller ett par gånger för att den ska vara ganska så förstörd.

Annons

Skogsavverkning ger en hel del pengar. Hur mycket?

– Vi räknar med cirka tre miljoner i intäkter. Men vi har inga bidrag från kommunen och driften kostar. Pengarna används till?

– Framför allt till att hålla området öppet och tillgängligt för det rörliga friluftslivet. Skötsel av slingorna lederna, skyddsvärda träd, betesmarker, renhållning, återställning efter vandalisering, vi har ett 50-tal bord i terrängen och så vägunderhåll av drygt sex mil vägar.

Nyheter på gång?

– En nyhet är att vi i samarbete med kulturförvaltningen numera använder Boketorp som plats för barn och ungdom. Det ska också skapas uteklassrum där man kan lära känna naturen på olika sätt.

Annars är det mesta sig likt, förklarara han. Och snart är det både kor och får på plats.

Snälla kossor?

– Jodå. Men det kräver ändå försiktighet och ett personligt ansvarstagande och inga lösa hundar förstås, säger Bengtsson.

bild 1/8
Hibab, Hässleholms Industribyggnads AB, berättade på tisdagen om sina planer för gallring och avverkning på Hovdalas marker. Med varsam hand lovar trion Christer Persson, Joakim Nilsson och Ola Olsson att gallra i den vackra bokskogen. Någon skövling är det inte fråga om. Foto: Sofia Åström
Håkan Björck, Sydved, försäkrar att det handlar om varsam gallring. Foto: Sofia Åström
Tommy Bengtsson, förvaltare HIBAB, har mycket att ta hänsyn till på Hovdala. Foto: Sofia Åström
Ola Olsson, på väg ut för att gallra i Hovdala skogar. Foto: Sofia Åström
Gallringen ska föryngra ek- och bokskogen. 	Foto: Sofia Åström
Gallringen ska föryngra ek- och bokskogen. 	Foto: Sofia Åström
Håkan Björck och Tommy Bengtsson. Foto: Sofia Åström
Hibab, Hässleholms Industribyggnads AB, berättade på tisdagen om sina planer för gallring och avverkning på Hovdalas marker. Med varsam hand lovar trion Christer Persson, Joakim Nilsson och Ola Olsson att gallra i den vackra bokskogen. Någon skövling är det inte fråga om. Foto: Sofia Åström
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons