Foto: NTB Scanpix

Kortbedragare i farten

Hässleholm Polisen har de senaste dagarna fått in flera anmälningar från personer som utsatts för kortbedrägerier av olika slag.

En man i 40-årsåldern upptäckte den 6 mars att en okänd person gjort flera inköp via internet sedan den 31 januari och angett hans kortuppgifter vid betalningen. Totalt har 670 kronor försvunnit från mannens konto.
Ytterligare två personer har de senaste dagarna blivit av med 500 kronor respektive 180 kronor från sina konton, på grund av att obehöriga på okänt sätt kommit åt och missbrukat deras kortuppgifter.

Lite större summa har en man i 70-årsåldern från Ljungby blivit av med – i onsdags drogs 9 000 kronor från hans konto. En av transaktionerna har skett i Hässleholm.
Polisens presstalesperson Robert Loeffel tipsar alla som är oroliga för att bli av med pengar via kortbedrägerier att sätta sig in i vilka säkerhetslösningar ens bank har som man använda sig av själv.

– Ett sätt att skydda sig mot det här är att via sin bank stänga sina kort för internetköp, och bara öppna dem tillfälligt inför varje köp. Man kan också begränsa dem, så att de bara kan användas i Sverige, Europa eller världen – det finns olika nivåer. Många av de här kortbedrägerierna görs inte i Sverige och tittar man på anmälningarna handlar det ofta om mindre köp, säger han.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du om pommes frites?

Loading ... Loading ...