Ebba Busch Thor. Foto: TT

KD vid skiljevägen

Kristdemokraterna har fattat beslut om att förhandla med både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, och göra slut på det självpåtagna embargot kring SD-samarbete som fanns under allianssamarbetet. Det är föga överraskande: KD har varit på väg dit länge.
Det viktigaste är inte att man öppnar för samtal, utan hur man gör det. Det går absolut att samtala eller förhandla med SD utan att köpa deras värdegrund eller kompromissa med det egna partiets värderingar. Kristdemokraterna lär dock förmodligen misslyckas med det. Det finns indikationer från valrörelsen på att Kristdemokraterna kommer att försöka ha SD-kakan och äta den också. Bevisbördan för att man håller gränsen mot SD ligger helt och hållet hos Kristdemokraterna, väljarna ska inte behöva gissa sig till hur nära samarbetet blir.
Skillnaden mellan att vara hårdnäst och mena att folk borde klippa sig och skaffa sig ett jobb, som Ebba Busch Thors KD gärna gör, men samtidigt inte göra skillnad på folk och folk är hårfin. KD är svaga för lätta lösningar, som att rasa mot IS-krigare istället för att diskutera bredare sakfrågor. Att vara arg på IS-sympatisörer är rimligt, men de är inte så många att man behöver basera hela sin politik på dem.
Ungdomsförbundare är ofta mer radikala än äldre partister. Ett exempel är Sara Skyttedal, KD:s toppnamn till Europaparlamentet. Hon menade att liberale Emmanuel Macron är lika illa som högerpopulisten Victor Orbán. Detta är fällan Kristdemokraterna lär hamna i: att försöka vara två partier på samma gång. Ett konservativt sunt förnuftsparti för ”verklighetens folk” och ett Sverigedemokraterna light. Skyttedal representerar kanske inte den genomsnittlige kristdemokraten, men faktum kvarstår att en person som likställer liberala med populistiska och främlingsfientliga ledare är partiets toppnamn på EU-listan.
Vad Ebba Busch Thor gjort här är att duka up en identitetskris för Kristdemokraterna. Det omöjliggör alla framtida allianssamarbeten. Det är fullt möjligt att det är ett medvetet beslut. Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du varit utomlands på semestern?

Loading ... Loading ...