Annons

Förslaget: Överklaga fiberdomen

HÄSSLEHOLM Om domen inte rivs upp måste Hässleholms kommun teckna markavtal i princip på de villkor sokm de sökande företagen dikterar, varnar kommunjuristen.
Hässleholm • Publicerad 22 mars 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Kommunjuristen Magnus Gjerstad ser flera skäl till varför kommunen bör få fibersaken prövad. Foto: Arkiv
Kommunjuristen Magnus Gjerstad ser flera skäl till varför kommunen bör få fibersaken prövad. Foto: Arkiv

Hans förslag inför mötet i kommunstyrelsen är just att kommunen ska överklaga domen som föll i Patent- och marknadsdomstolen den 8 mars. Detta framförallt för att kommunen annars avsäger sig rätten att bestämma över sin egen mark.

Annons

Han konstaterar nämligen att det av domen inte framgår hur ersättningsfrågan i ett markavtal ska regleras. Detta kan innebära att om kommunen säger nej till en alltför låg ersättningsnivå, kan motparten hävda att kommunen tillämpar ett förfarande som till sin effekt har samma verkan som att neka upplåtelse av mark och därmed riskeras vitet på 25 miljoner kronor.

Lars Johnsson (M) vill på fredagen inte kommentera hur alliansen kommer att ställa sig i frågan.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons