Annons

Full fart när elever testade rullstolsliv

HÄSTVEDA Det var full rull(e) i idrottshallen på Hästveda skola under fredagsförmiddagen när sexorna fick prova på hur det är att inte bara vara rullstolsburen utan att även idrotta på hjul.
Hässleholm • Publicerad 22 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

För Axels klasskamrater är rullstolen ett vanligt inslag på skolan, han har en cp-skada och växlar mellan den och sin rollator när han tar sig fram. Men hur det känns att vara rullstolsburen har de inte haft mycket erfarenhet av, och det var flera saker som förvånade.

– Jag trodde inte det skulle vara så svårt att ha kontroll över stolen och det känns lite läskigt när man tappar balansen, säger Emelie Uitto.

Annons

Idén att låta klasskamraterna testa rullstolslivet fick Axel och pappa Jonas efter att de varit på läger med DHR, som står för Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet och är en organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, och idrottsföreningen Alla kan! Idrott för alla.

– Det är bra att de får testa hur jag har det, säger Axel Rosenkvist, som under förmiddagen växlade mellan att briljera med sina rullstolsfärdigheter och springa, till synes oförtröttligt, med sin rollator.

Skolan tyckte också att det var en bra idé och på fredagen fanns representanter för Alla kan på plats, med rullstolar till alla.

Den som ledde övningarna var Pelle Sköldbäck, som själv är rullstolsburen sedan många år efter en trafikolycka, och som genomfört ett stort antal maratonlopp, flera klassiska långlopp, klättrat i berg och som 2012 utsågs till Årets eldsjäl på Svenska Hjältar-galan för sitt arbete med att inspirera och motivera funktionshindrade barn och ungdomar att våga ta för sig och inte låta handikappet bli en begränsning.

– Vi gör cirka 70 skolbesök om året för att dela med oss av vår kunskap och höja acceptansen. Den här dagen betyder att Axel får visa ännu mer vad han kan, säger Pelle Sköldbäck.

Hinderbana, fläskboll, där deltagarna i två lag med vad som närmast liknar livet som insats kämpade om att göra flest mål med en stor pilatesboll, och stafetter var några av de grenar eleverna fick testa, samtidigt som de fick en större förståelse både för vilken hjälp en rullstol är och hur jobbigt det är att ta sig fram i en sådan.

– Det var annorlunda mot vad man är van vid, men väldigt spännande att upptäcka hur andra har det. Jag har alltid haft respekt för vad Axel kan, men den är ännu större nu, säger Bianca Beltramo.

bild 1/3
Axel Rosenkvist gillar idrott och är målvakt i ett elhockeylag, men just denna dag var det bland annat fläskboll som stod på programmet.
Det gick vilt till när sexorna spelade fläskboll i rullstol.   Foto: Pernilla Ekdahl
Emelie Uitto tyckte det var intressant att prova på att vara rullstolsburen. Pelle Sköldbäck ledde dagens övningar.
Axel Rosenkvist gillar idrott och är målvakt i ett elhockeylag, men just denna dag var det bland annat fläskboll som stod på programmet.
Det gick vilt till när sexorna spelade fläskboll i rullstol.   Foto: Pernilla Ekdahl
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons