Us. Foto: Universal Pictures
Us. Foto: Claudette Barius/Universal Pictures via AP

Genomtänkt och skrämmande från Peele

Film/recension

FILM
Us
Regi: Jordan Peele Medverkande: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Shahadi Wright Joseph med flera

Jordan Peele är komikern som regidebuterade med den lika smarta som skrämmande skräckfilmen Get out och vann både kritikers och biobesökares gunst. Nu är han tillbaka på samma filmplanhalva, och även denna gång har han konstruerat en speciell historia. Helt unik kanske den inte är, men som sagt; speciellt, genomtänkt och som gjord för att skrämmas.
En prolog inleder där den lilla Adelaide vandrar iväg från sina föräldrar på strandpromenaden och hamnar i en spegelattraktion där hon tycker sig se sin dubbelgångare. Med ett svårt trauma som följd, bör tilläggas. Därefter ett raskt hopp till nutid. Adelaide är gift och har två barn, och nu är familjen på väg till samma sommarvilla som hon spenderade tid i med sina föräldrar. Det är med viss motvilja hon är där. De onda aningarna från barndomen finns kvar, och snart visar det sig att det inte är utan anledning. Plötsligt står en tvåbarnsfamilj där i mörkret som skuggor en bit från huset, och situationen blir hotfull. Sedan blir den bara än mer skrämmande när det visar sig att inkräktarna ser ut som kopior av Adelaides familj.

Detta referat utgör egentligen bara upptakten på historien, och jag vill inte avslöja mer för att inte förstöra spänningen. Det här är långt ifrån någon vanlig skräckis, modell home invasion á la den första The Purge, The Strangers eller You’re Next. Istället har Peele, som själv skrivit manuset, gått in för att överraska med nya avslöjanden och chockerar regelbundet.
Precis som han gjorde med Get out. Och den som sedan vill läsa in budskap om rasproblematiken och tillståndet i dagens USA är förstås välkomna att göra detta.

För egen del skulle jag dessutom kunna se Us som en partsinlaga för mer chanser och makt åt kvinnorna. När Adelaides lite loje, väl lättsamme man inte riktigt vill inse stundens allvar är det hon som tar kommandot.
Men i slutänden är Us trots allt definitivt ändå en skräckfilm, om än med både substans och hjärna. Inte minst noterar jag att Peele inte låter spänningen och de blodisande ögonblicken glida honom ur händerna. Även hardcorefans kan med gott samvete lösa biljett. Det här är en tämligen obehaglig och våldsam skapelse även om den aldrig är i närheten av att vältra sig i äckel.

FILM
Us
Regi: Jordan Peele Medverkande: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Shahadi Wright Joseph med flera