Annons

Hon är Hässleholms mest kända 60-åring

Hässleholm För sextio år sedan kom Våren till Hässleholm för att stanna. Trots att många inte vet vem hon egentligen är, är hon nu en av stadens många kännetecken.
Hässleholm • Publicerad 22 mars 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Vårens 60-åriga historia började redan 1951, då en önskan om en ny staty växte fram bland stadens beslutsfattare. Målet var att verket skulle vara en positiv och inbjudande upplevelse för invånarna.

Annons

Våren är tillverkad i brons och föreställer en naken kvinna som blickar ut över de människor som spatserar längs Första Avenyn.

Vid flera tillfällen har hässleholmarna satt sin egen prägel på Våren. Inför gymnasieelevernas stundande examen har hon haft den traditionella studentmössan på hjässan och när kungafamiljen var på besök 2013 pryddes hennes redan gyllene krans av en i levande blomster.

Förra året kläddes hon i en vacker nätklänning av flera sorters blommor för att uppmärksamma kvinnodagen.

Frågan om vem statyn föreställer är ett frågetecken för många. Den världsomfattande satellit- och kartfototjänsten Google Maps har till och med misstagit statyn för en människa och blurrat hennes ansikte. Enligt sägen är det konstnären Gustaf Nordahls egen dotter som fått stå modell vid skapandet, men det är ännu inte bekräftat.

bild 1/3
Våren fyller 60.
På huvudet och i handen har den unga kvinnan gyllene blomsterrankor. Hon står på en sockel av röd granit.
Då och då får Våren utsmyckningar av kreativa hässleholmare. Det blomsterdekorerade halsbandet hänger kvar sedan kvinnodagen och under gymnasieelevernas studentexamen har hon fått bära den traditionella studenthatten.                                                    Foto: Sofia Åström
Våren fyller 60.
På huvudet och i handen har den unga kvinnan gyllene blomsterrankor. Hon står på en sockel av röd granit.
Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons