Annons

”Problemen kan bara lösas av politiker”

Osby Karl Hedin talade inför ett fullsatt Borgen i torsdags kväll. Som första tidning efter det att han suttit i Kronobergshäktet i Stockholm i 31 dagar i höstas fick Norra Skåne en intervju strax före framträdandet.
Osby • Publicerad 22 mars 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Norra Skåne fick en exklusiv intervju med Karl Hedin när han besökte Osby. FOTO: SUSANNE GÄRE
Norra Skåne fick en exklusiv intervju med Karl Hedin när han besökte Osby. FOTO: SUSANNE GÄRE

Karl Hedin är ute på turné och Osby är anhalt nummer nio, 30 platser ska han besöka totalt.

– Jag är en skogsgubbe som levt hela mitt liv i skogen, säger han, och som sysslat med jakt på fritiden och de flesta av mina vänner är jägare.

Annons

– När det etablerades vargrevir på tre av de jaktmarker jag jagar på, påverkar det trivseln med jakten ordentligt , man kan inte se någon nytta med det och man blir upprörd över intrånget.

Han säger att det är svårt att förstå de som är fanatiska på andra sidan, de som till varje pris vill försvara vargen utan att bry sig om skadorna som uppstår för jägare, fårägare, andra tamdjursägare samer, skogsägare...

– På så vis startar konflikten, säger Karl Hedin.

Han säger också att debatten blir omöjlig för att i det snabba informationsflöde som finns idag är problemet kunskap.

– Få kan någonting, alla rör sig bara i ett ytligt skikt.

Därför bestämde sig Karl Hedin för att läsa på. Han började 2009 och skrev tillsammans med två personer en bok – Varg och landsbygdsboende. Senare skrevs De jagade jägarna.

Karl Hedin är också skogsägare och reagerar starkt på den svenska skogspolitiken.

– Staten hittar system att runda äganderättsparagrafen som får till följd att man tar ifrån dig det du trodde du ägde, många gånger utan ersättning, säger Karl Hedin.

Han reagerade kraftfullt och skrev boken Attacken mot äganderätten.

– Jag har inte varit politiskt korrekt, jag har sagt vad jag tycker och stuckit ut hakan. Jag har dessutom kritiserat en åklagare.

Annons

Den 26 oktober knackade det på dörren till Karls Hedins hem i Smedjebacken och Karl Hedin greps.

Han var anklagad på fyra punkter, och satt i häkte 31 dagar varar fem dagar i fyllecell. Han är nu på fri fot men fortfarande misstänkt. Åtal är inte väckt.

– Jag har nu studerat de här frågorna under tio år och hållit ungefär 200 föredrag under den tiden. Det är tillräckligt länge för att börja förstå de här svåra frågorna.

– Efter tio år faller pusselbitarna på plats.

Under tiden i häkte bildades en facebook grupp till stöd för Karl Hedin med 26 000 följare ”Vi som stödjer Karl Hedin”.

– Jag blev positivt överraskad över stödet där ute, säger Karl Hedin.

– Jag förstår att jag retat etablissemanget, men jag trodde att vi levde i en rättsstat.

Ser du någon lösning på konflikten?

– Grunden till problemet är industrialiseringen som ledde till en urbanisering. Så småningom utvecklades en urban kultur som skiljer sig väsentligt från den tidigare bonde- och torparkulturen.

Den urbana kulturen är en konsumtionskultur, bonde och torparkulturen är en produktionskultur. Det är en avgrund dem emellan. 

Annons

Han säger också att han,

liksom många andra, tappat förtroendet för många myndigheter nu senast det svenska rättsväsendet. Efter mycket studerande trillade polletten ner.

– Insikten om tjänstemännen stora makt har inneburit att makten förskjutits från politikerna vi väljer till myndigheterna som vi inte väljer. säger Karl Hedin.

– Problemen med till exempel varg och äganderätten kan bara lösas av politiker och därför är det nu viktigt att vi ställer krav på dem att de tar tillbaka makten.

Fakta:Detta har hänt

6 oktober 2018: Karl Hedin grips i sitt hem misstänkt för illegal vargjakt. Tre män till grips, anställda i Karl Hedins bolag. En fjärde person, ej anställd i AB Karl Hedin, grips senare på Arlanda när han kommer hem från en resa. Åklagarmyndigheten uppger att det rör sig om misstanke om grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och förberedelse till grovt jaktbrott. Enligt åklagaren handlar det om minst tre vargar som olovligt dödats. Brottstiden anges från den 1 januari 2014 till 26 oktober 2018.

Vid husrannsakan hittas det dödliga giftet Karbofuran hos den senast gripne.

Kammaråklagare Lars Magnusson uppger till pressen att han misstänker att giftet har använts till att förgifta vargar.

Men inget kött, som skulle ges till vargarna, preparerat med det giftet har hittats. Karl Hedin får sitta i fyllecell i fem dagar på Kronobergshäktet i Stockholm.

30 oktober 2018: Karl Hedin omhäktas och får sitta i häkte 26 dagar till.

Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott och skäligen misstänkt för jakthäleri. Jakthäleriet består av att Karl Hedin och en av de andra misstänkta eldat upp ett djur i värmeugnen vid sågverket Karbenning utanför Norberg.

Misstanken om häleri drogs dock tillbaka när Karl Hedin skulle omhäktas.

26 november 2018: Karl Hedin släpps ur häktet. Han är fri fram till att åtal väcks. Om det väcks. Två av fyra misstankar mot honom är avförda och två återstår.

Hela operationen har letts av miljöåklagare Lars Magnusson som till sin hjälp har artskyddsbrott- och kulturarvsbrottsgruppen vid polisens nationella operativa avdelning, NOA, i Stockholm.

15 poliser har på heltid sysslat med fallet under en ganska lång tid. Karl Hedin uppger att han tror att han telefonavlyssnats mellan två och sex månader före gripandet den 26 oktober.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons