Annons

Lådan kittlar dödsskönt i kistan

Personligt Idag den 23 mars är det Matlådans egen dag. Matlådan som under åren varit ömsom älskad och ömsom hatad är nu aktuellare än någonsin. Denna klassiker bör verkligen stå på den klimatsmarta listan.
Personligt • Publicerad 23 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Erik Ögren som bor i Sjörröd är en av av många svenskar som varje dag tar med en matlåda till jobbet.

Enligt Sifo är det drygt en tredjedel av svenskarna som har med sig en låda med mat till sitt arbete.

Annons

– Veckans mat planeras och inhandlas på söndagen, berättar Erik.

Inspirationen kommer bland annat från kokböcker och olika matsidor på internet.

– Det finns en uppsjö av recept på internet, poängterar han. För att få mat över till våra matlådor lagar vi extra så det räcker till dagen efter.

I Sverige lär vi slänga ungefär var fjärde matkasse som vi handlar in. Tänk så många matlådor detta svinn skulle kunna resultera i.

Erik Ögren håller med om att det är ett perfekt sätt att ta vara på all mat.

– Vi slänger faktiskt inte någon mat, säger han.

En matlåda kan visst innehålla bara en macka, men visst lockar det att lyxa till det lite mer.

– En riktigt bra lunchlåda är ju helt klart när man lagat sin favoritmat. Då finns det ju något gott att se fram emot på lunchen, konstaterar Erik.

Patent på speciella lunchlådor började tas i USA på 1860-talet. Den svenska klassiska unikaboxen var gjord av fiberpapp och var inspirerade av de amerikanska modellerna.

Idag finns det många olika modeller av matlådor och det kan vara bra att ha i olika storlekar. En del små kan passa till sås eller sallad till exempel.

Annons

– Jag gillar matlådor av glas som bland annat går att köpa på Ikea, berättar Erik Ögren. De finns i olika storlekar beroende på hur mycket och vilken mat man vill ha med sig.

Alla på den svenska arbetsmarknaden har idag rätt till ett lunchuppehåll. De första reglerna lär ha kommit redan på 1700-talet. Men raster och utrymmen att äta sin lunch i ändrats en del under 1900-talet.

Idag handlar matlådorna mycket om ekonomiska fördelar samt ett sätt att undvika att kasta så mycket mat.

– Det är ju mycket billigare att ha med sig en matlåda på jobbet. konstaterar Erik. Dessutom vet jag vad maten innehåller då jag lagat den själv. Man sparar också tid på lunchen då man slipper springa iväg och köpa mat.

Några direkt nackdelar ser han inte.

– Nackdelen som egentligen inte är någon nackdel utan ett lyxproblem är att när man är sugen på någon utelunch, som pizza eller hamburgare, så har man redan mat som står och väntar i kylen. Då känns det rätt så onödigt att sticka iväg och köpa mat.

En titt på internet skvallrar om att mustiga grytor, soppor och gratänger är utmärkt mikromat på jobbet. Här sägs det också att ris, pasta och matvete fungerar bra som tillbehör.

Ett gott råd är att inte glömma bort salladen. Genom att lägga den i en egen påse eller låda håller den sig fräsch.

Erik menar att det finns många olika goda rätter att ta med sig.

– Jag är väldigt matintresserad och lagar mycket mat. Måste jag välja till matlådan så blir det någon köttgryta eller lasagne.

Annons

Hur länge håller då en matlåda?

Det är viktigt att kyla maten direkt efter tillagning. I så fall håller den sig ätbar i cirka tre till fyra dagar.

– Hitta också mat som går lätt och snabbt att tillaga då man inte alltid är motiverad att ställa sig och laga mat efter jobbet, säger Erik. Och till sist glöm inte maten i kylen på morgonen.

För där hjälper den ju inte mot en hungrig mage.

bild 1/2
Plåtlådan och unikaboxen var också en matlåda att räkna med.
Erik Ögren gör matlådor.
Plåtlådan och unikaboxen var också en matlåda att räkna med.
Erik Ögren gör matlådor.
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons