Annons

”Vi måste få finnas kvar”

Sport • Publicerad 23 mars 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

När tidningen Aftonbladet i torsdag kom ut med sin stora bilaga om allsvenskan, både för herrar och damer, hade deras damfotbollsexpert en krönika om att Sverige har för många små klubbar med för svaga organisationer för att kunna konkurrera om de bästa spelarna, och att de på lång sikt gör att Sverige tappar mark mot de bästa länderna. Ett stycke i krönikan inleddes med orden ”Sverige behöver inte fler Vittsjö” och det föll inte i god jord hos Erika Nilsson.

– Nej, han tycker inte att vi ska finnas i allsvenskan. Men då tar han ifrån landsbygden de drömmar och möjligheter att synas som måste få finnas, säger Erika.

Annons

”I min värld behöver man absolut klubbar som Vittsjö. Det är ju faktiskt ett bevis på att vem som helst kan lyckas, drömmen kan slå in! Om vi ska fortsätta producera tjejer till högsta ligan och till landslagen så måste ju drömmen kunna leva och finnas även för dom på landsbygden. Alla talanger odlas inte i storstäderna.” skriver Erika Nilsson på sin Facebooksida.

– Se på en sån som Nilla Fischer som gått från Verum, till Vittsjö, Kristianstad, Malmö, Linköping och blivit proffs. Hon kanske aldrig fått den möjligheten om vi inte funnits. Ska alla tjejer som vill gå långt tvingas spela i säga Malmö, Göteborg eller Stockholm så är risken stor att de inte orkar göra den satsningen för de kanske tycker att det är alldeles för många att tävla med.

Däremot har Erika ingenting emot om Malmö FF, IFK Göteborg eller IFK Norrköping vill satsa på damlag.

– Det är ju jättebra om damlagen får tillgång till deras organisationer och liknande, men de får ju gå den långa vägen som alla andra lag.

Erika Nilsson förstår Anders Nilssons tankegångar om att det måste in mer pengar i svensk damfotboll om Sverige ska hänga med i utvecklingen.

– Absolut gör jag det, men bara för det betyder det inte att lag som vi, Kungsbacka, Örebro och Linköping som han nämner inte kan finnas kvar. Det ena behöver inte utesluta det andra. Ska det in mer pengar för bättre organisationer och dylikt så kanske man ska börja med att förbundet satsar mer pengar och att vi får till bättre egna avtal. Det är jättefarligt för Sverige om vi skulle halka efter i utvecklingen. Tittar man på England så satsas det stora pengar där och det innebär att det kommer att dra i våra spelare.

Har du fått några reaktioner på ditt inlägg?

– Ja, det är många som håller med mig. En av våra sponsorer hörde av sig och sa att det var precis så han tänkte, säger Erika och avslutar:

– Vi små föreningar, vi måste få finnas kvar.

bild 1/2
Vittsjö GIK:s sportchef Erika Nilsson har skrivit ett öppet inlägg på Facebook där hon kritiserar Aftonbladets Anders Nilssons tankar om att lag som Vittsjö inte bör spela i allsvenskan. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV
Vittsjö GIK:s sportchef Erika Nilsson har skrivit ett öppet inlägg på Facebook där hon kritiserar Aftonbladets Anders Nilssons tankar om att lag som Vittsjö inte bör spela i allsvenskan. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons