GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vill att kommunen ska sanera – nekas

Osby • Publicerad 23 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Fastigheten Barnvagnen 1 i Osby, vid ishallen, har på ett eller annat sätt varit platsen för en avfallsdeponi under 1950-talet och undersökningar har visat på fynd av tungmetaller.

Barnvagnen 1 ägs av Ekstrands och i höstas inkom en begäran om sanering till Osby kommun eftersom det finns planer på ytterligare bebyggelse på tomten. Bland annat har platsen nämnts som tänkbar placering för en ny ishall.

I skrivelsen ställs krav på att kommunen sanerar tomten. Om tomten av miljöskäl inte kan bebyggas begärs även ”full ekonomisk kompensation” från kommunen.

I veckan som gick var ärendet uppe i samhällsbyggnadsnämnden som bedömde att kommunen inte kan anses ersättningsskyldig för saneringen med bakgrund om vad som i nuläget är känt.

Problematiken består i att samhällsbyggnadsförvaltningen menar att det inte går att bevisa att kommunen nyttjade platsen, som på den tiden var i kommunens ägo, som soptipp på 1950-talet.

– Det är så oerhört svårt att komma fram till vem som har skulden. Det finns inget tydligt dokument som pekar ut att kommunen lagt sopor där. Många minns att det där fanns sopor, men vem la egentligen dit dem, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lotte Melin (C).

Bo Ekstrand är av en annan åsikt. Han pekar bland annat på ett avsnitt i en några år gammal rapport angående renhållningsordningen av Osby och Östra Göinge kommun.

Där står följande meningar att läsa under rubriken ”Osbytippen, Barnvagnen 1”:

”Under 1950-talet och ca 10 år framåt tog man i anspråk ett granbevuxet kärrområde strax söder om idrottsplatsen för sophantering. Området är idag bebyggt av ishallen och Klöverhallen. Även Klövervägen går delvis fram över den gamla deponin.”

– Förra hösten grävde vi sex stycken två meter djupa hål och såg att det pågått omfattande soptippsverksamhet. Nylonstrumpor, glasburkar och allt man kan tänka sig fanns där. Att det skulle ha varit allmänheten som kastat sopor på kommunens tomt känns uteslutet, säger Bo Ekstrand.

Samhällsbyggnads har i sin tur stannat vid ordet ”man” och menar att det inte framgår vem som egentligen avses. Inte heller ska det vid sökningar i kommunarkivet ha påträffats dokumentation om att kommunen bedrivit avfallsverksamhet på Barnvagnen 1.

Ekstrand menar även att det finns gott om vittnen.

– Många minns den kommunala soptippen. Jag vet personer som bodde grannar och minns från sin barndom att det var en soptipp som användes regelbundet.

Vidare menar han att det kan bli aktuellt med en stämning.

– Ja det kan det bli. Jag kommer inte att ge upp.

– Vi kämpar för en ishall. Idag är detta ett hinder och det kan inte accepteras.

Ärendet lär således få sin fortsättning.

– Kanske finns det mer att hitta. Är kommunen skyldig så är kommunen skyldig. Men risken är att om vi tar det på oss kommer det fler ställen där kommunen kanske är skyldig och då kan det bli en väldigt dyr historia. Därför måste vi säkerställa det ordentligt, säger Lotte Melin (C).

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.