OSBY

Gospelkonsert inför välfyllda kyrkbänkar i Osby

Ingrid Almfjord ledde gospelkonserten i kyrkan i Osby.
Artikel OSBY Final för gospelprojektet i Osby kyrka. Och vilken final det blev. Kyrkbänkarna var i det närmaste fullsatta när det på lördagen bjöds på konsert med tema glädje, sväng och innerlighet.

Med Ingrid Almfjord i spetsen sjösattes gospelprojektet den 13 februari. Sedan dess har gospelkören – en öppen kör med totalt över 70 sångare – träffats och sjungit en gång i veckan.

Pastoratets körer har utgjort grunden i gospelkören, som även involverat ungdomskören. Men även flera som normalt inte är engagerade i körerna har deltagit.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Wall Street tappade efter svagt avslut

USA-börserna inledde handelsveckan negativt. Arkivbild.
USA-börserna inledde handelsveckan negativt. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan
Ekonomi
Ekonomi

Goda nyheter om utvecklingen av vaccin mot coronaviruset och en rivstart på rapportsäsongen av läskedryckstillverkaren Pepsico fick USA-börserna att stiga i början av måndagens handel. Mot slutet av dagen droppade kurserna dock rejält efter kraftiga tapp bland framför allt teknikjättarna, som drabbades tungt av beskedet att Kalifornien delvis stänger ner.

Microsoft var ett av teknikbolagen som föll stort mot slutet av dagen. Aktien gick ned 3,1 procent.

Läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech har båda visat framsteg i sin vaccinforskning och får nu en så kallad snabbspårsklassning för två av sina vaccinkandidater av den amerikanska myndigheten FDA. Klassificeringen ska underlätta framtagning av viktiga läkemedel. Pfizer steg 4,3 procent och tyska Biontech lyfte 10,5 procent.

Läsktillverkaren Pepsico lämnade en betydligt bättre kvartalsrapport än väntat och aktien steg 0,3 procent.

Elbiltillverkaren Tesla meddelade i helgen att man sänker priset på sin kompaktsuv, modell Y. Aktien rusade inledningsvis men tappade farten helt och hållet och landade till slut på minus 3,1 procent.

Dow Jones industriindex steg marginella 0,04 procent, Nasdaqs kompositindex gick ned 2,1 procent och S&P 500 backade 0,9 procent.

Inrikes

Stockholm fortsätter med gratis antikroppstest

Antikroppstest genomförs genom blodprov. Arkivbild.
Antikroppstest genomförs genom blodprov. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Region Stockholm kommer att fortsätta erbjuda gratis antikroppstest för covid-19 även när ett miljonavtal med företaget Werlabs går ut. Andra aktörer kommer att sköta testningen.

Under fyra veckor har företaget stått för en majoritet av testerna i regionen, men nu tas kapaciteten över av 80 provtagningsenheter på olika platser i Stockholms län, bland annat via Karolinska Universitetslaboratoriet.

– När vi satte i gång den storskaliga testningen så kom det en enorm efterfrågan och då stod Werlabs där med en tillgänglig kapacitet, och då tecknade vi avtal på 100 000 tester i en månads tid, säger Claes Ruth, chef för Karolinska universitetslaboratoriet och ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm.

Andra aktörer

Under tiden har regionen arbetat med att bygga upp sin egen provtagningskapacitet och nu sker ett samarbete med företagen Doktor.se, Kry, Synlab och Unilabs. De kostnadsfria testerna går fortsatt att boka via Vårdguiden 1177.

– Vi har eftersträvat att få lika villkor, så både Kry och Doktor.se jobbar i samma process och får samma ersättning och det tycker vi är rimligt i väntan på att vi gör en vanlig upphandling här direkt efter sommaren, säger Claes Ruth.

Werlabs erbjöds också en förlängning men där kom parterna inte överens, delvis eftersom företaget inte ville låta testningen ske helt via 1177 utan via sin egen tjänst, och delvis av kostnadsskäl, enligt Claes Ruth. Direktupphandlingen med Werlabs på fyra veckor kostade 550 kronor per test, det vill säga 55 miljoner kronor för 100 000 tester.

– Det var ett ganska stort avtal med dem, det stämmer. Bakgrunden till det är att de stod med färdig kapacitet. Eftersom efterfrågan var så enormt hög behövde vi hjälp, säger Claes Ruth och tillägger att avtalet ingår i den statliga ersättningen.

Han tycker att det var värt pengarna.

Nu har regionen fått ned kostnaden med ungefär 100 kronor per test, vilket enligt Ruth innebär att man kommer spara 10 miljoner kronor på 100 000 test.

Werlabs vd Henrik Forsberg konstaterar att man inte enats om upplägget.

– Nu när vi inte har någon förlängning av avtalet på plats, samtidigt som vi måste ha kostnadstäckning, har vi inte möjlighet att hålla verksamheten öppen.

Tester i andra regioner

Förra veckan genomfördes cirka 50 000 serologiska antikroppstester i Region Stockholm. Avtalet med Werlabs löper ut den 20 juli. Den sista veckan i juli och i början av augusti tror Clas Ruth att man kommer testa mellan 40 000 och 60 000 personer i veckan.

– Jag hoppas verkligen att vi kommer att kunna tillgodose stockholmarnas behov av testning.

Antikroppstester kan genomföras av allmänheten även i andra regioner i Sverige, men för en kostnad. I Region Sörmland går ett antikroppstest att genomföra för en avgift på 470 kronor, i Uppsala är avgiften 200 kronor medan den i Västra Götalandsregionen väntas bli 160 kronor för allmänheten när testningen skalats upp ordentligt i september.

Inrikes

Hitta rätt i munskyddsdjungeln – detta gäller

Det ser lite olika ut i medelhavsländerna Grekland, Kroatien, Italien och Spanien. Men överlag kan rådet sägas vara: Packa med munskydden. Arkivbild.
Det ser lite olika ut i medelhavsländerna Grekland, Kroatien, Italien och Spanien. Men överlag kan rådet sägas vara: Packa med munskydden. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Munskydd eller inte på utlandssemestern? Det här bör du veta när du reser i Grekland, Italien, Kroatien och Spanien.

Under måndagen kom det efterlängtade beskedet för de svenskar som suktat efter sol, bad och tzatziki: Svenska flygplan får landa på grekisk mark från och med den 22 juli. Och trots att våra grannländer mestadels har karantänskrav på ressugna svenskar tillåter flera länder vid Medelhavet svenska medborgare utan krav på karantän.

Trots det finns det fortfarande en hel del restriktioner kvar i turistländer som Spanien, Italien, Kroatien och Grekland, för att försöka hålla coronasmittan i schack. En av åtgärderna är bland annat krav på munskydd, vilket ändrats flera gånger och är en rejäl djungel för den som nu tänker ge sig ut på solsemester.

Regionala skillnader

I Spanien är kraven på munskydd reglerade regionalt, så beroende på var i landet du tänker resa, kan det finnas olika regler. Enligt utrikesdepartementet är det viktigt att hålla koll på reglerna i landet, eftersom restriktionerna kan ändras från dag till dag.

Generellt för landet gäller i nuläget munskydd i offentliga miljöer - även utomhus om det inte är möjligt att hålla 1,5 meters avstånd. Barn under sex år undantas från förbudet. Men det finns alltså regionala skillnader – i vissa regioner är reglerna hårdare. I provinserna Katalonien, Balearerna och Extremadura riskerar den som bryter mot förbudet att böta 100 euro, alltså drygt 1 000 kronor. Här gäller munskyddsförbud inomhus och utomhus i offentliga miljöer oavsett om man håller avstånd eller inte. Svenska ambassaden i Madrid noterar att striktare regler kan komma att införas även i regionerna Andalusien, La Rioja, Murcia, Aragonien, Kantabrien, Navarra och Asturien. Enda undantaget i de provinser som har krav på munskydd överallt i offentliga miljöer är för den som motionerar, ska äta eller bada.

Även i Italien, det land i Europa som var bland de första att drabbas av pandemin, är det regionala skillnader kring munskydd. Men huvudregeln i landet är ändå att munskydd gäller, bland annat om du ska åka kollektivt, vara inne i mataffären eller apoteket. I Lombardiet och Toscana är det hårdare regler, där är det munskydd som gäller så länge du befinner dig utanför din bostad. Men ambassaden i Rom uppmanar också resande att hålla koll på lokala nyheter och regionala myndigheter för att se vad som gäller i just den region som du reser till.

Grekisk kollektivtrafik

På andra sidan Adriatiska havet, i Kroatien, krävs också munskydd för den som ska röra sig i landets affärer och apotek. Likaså för resor i kollektivtrafiken. Ambassaden i Zagreb skriver också på sin hemsida att det rekommenderas av kroatiska myndigheter att munskydd används vid restauranger och kaféer.

Grekland är det senaste landet vid Medelhavet som öppnar upp för svenskar och vars övärld är ett vanligt charterresmål. Även här gäller det krav på munskydd för de som reser kollektivt i landet. Även flygplatser, taxibilar och alla vårdinrättningar har krav på munskydd.

Victor Blomdahl/TT

Sport

Diabetessjuk NHL-spelare väntar med beskedet

Montreals Max Domi har diabetes typ 1 och väntar därför med besked om han spelar i NHL-slutspelet eller inte.
Montreals Max Domi har diabetes typ 1 och väntar därför med besked om han spelar i NHL-slutspelet eller inte.
Foto: Ryan Remiorz/AP/TT
Sport
Sport Nu inleds träningslägren för NHL-lagen inför Stanley Cup-slutspelet som inleds om knappt tre veckor.
Men det är oklart om spelare i riskzonen, till exempel de med diabetes typ 1, kommer till spel.

Montreal meddelar att forwarden Max Domi avvaktar en till en och en halv vecka med beskedet om han ska spela i slutspelet eller inte.

"Med tanke på hans hälsostatus har båda parter kommit överens om att utvärdera situationen för att sedan ta det bästa beslutet för Max hälsa", säger Canadiens i ett uttalande.

Personer med diabetes typ 1 är i riskzonen för att drabbas hårt av covid-19. Domi är en av tre i NHL med sjukdomen och han sade för ett par månader sedan:

– Att ha diabetes typ 1 reser lite frågor, men man vet inte hur alla påverkas av covid så bara för att jag har typ 1 förändrar inte så mycket, sade Domi i en intervju.

– Jag agerar på samma sätt som om jag inte hade det och försöker bara hålla mig frisk.

Kakko mår bra

New York Rangers finländske forward Kaapo Kakko och Minnesotacentern Luke Kunin, USA, har också diabetes typ 1. Båda finns med i de träningstrupper som lagen presenterat.

"Om läkarna och vetenskapsmännen säger åt oss att inte använda honom, spelar han inte, så enkelt är det. Vi har haft många diskussioner med Kakko, han har testats och han mår bra", säger Rangers vd John Davidson till supportersajten Foreverblueshirts.

"Förändras något längs vägen och de säger att han inte borde spela, då spelar han inte. Men det är hans beslut."

"Känns väldigt bra"

Kunin tror inte att hans sjukdom kommer att stoppa honom från att spela.

– Mina läkare och lagläkaren har alltid hjälpt mig på bästa sätt. Efter att ha pratat med alla dem känns det väldigt bra, det finns inte mycket tveksamheter alls, sade Kunin i en videointervju med reportrar för en tid sedan.

Ett antal spelare har tackat nej till att spela slutspelet, av personliga skäl. Inga kommer att straffas för det.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: NHL-spelare som tackat nej

Följande spelare har hittills tackat nej till spel i det kommande slutspelet i NHL:

Karl Alzner, Montreal

Mike Green, Edmonton

Roman Polak, Dallas

Sven Bärtschi, Vancouver

Steven Kampfer, Boston

Travis Hamonic, Calgary

Sport

Elfsborg allsvensk tvåa efter sen vändning

Elfsborgs Samuel Holmén jublade efter sitt 2–1-mål borta mot Kalmar FF.
Elfsborgs Samuel Holmén jublade efter sitt 2–1-mål borta mot Kalmar FF.
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
Sport Efter 85 spelade minuter såg Elfsborg ut att få inkassera säsongen första förlust.
Men så kom kvitteringen och på tilläggstid satte Samuel Holmén 2–1-målet mot Kalmar FF och sköt upp Boråslaget på andra plats i tabellen.
– Det känns som vi har något i laget i år, vi tror verkligen på vår spelidé, säger matchvinnaren.

Efter första halvlek var det inte mycket som talade för att Elfsborg skulle kunna behålla sin förlustfria svit. Kalmar FF:s presspel fungerade utmärkt och redan i 13:e minuten hade Fidan Aliti gjort 1–0 efter en hörna. Kalmar skapade sedan en handfull chanser, men utan att kunna utöka.

– Kalmar är bra i första halvlek. Vi blir pressade hela tiden och får inte i gång vårt passningsspel, säger Elfsborgstränaren Jimmy Thelin.

I andra halvlek började Kalmar dra ner på tempot, efter tre raka förluster var de rädda om sin ledning. Elfsborg tog över mer och mer och pressade Kalmar. Men det såg inte ut som att det skulle bli någon kvittering. Men så nickade lagkapten Sivert Nilsen in kvitteringen med mindre än fem minuter kvar av ordinarie tid.

"Nöter ner våra motståndare"

– Vi nöter ner våra motståndare och skapar chanser, det som saknas hittills är att sätta dit chanser, säger Samuel Holmén.

En kvittering och Elfsborg hade säkrat ännu ett kryss, men de ville mer den här kvällen. I 92:a minuten fick Holmén bollen i straffområdet, vände om och klippte till.

– Det är alltid skönt, oavsett vem som gör mål. Vi har tryckt på i 45 minuter och får det där förlösande målet på tilläggstid, det är fantastiskt. Och när man får göra det själv är det ännu bättre så klart, säger matchvinnaren.

Elfsborgs lagmoral går inte att klaga på. Trots att det den här gången såg mörkt ut hittade de till slut vad som krävdes för tre nya poäng.

Fyra raka förluster

– Vi kan anfalla på så många olika sätt, vi kommer runt på kanterna, har löpningar i djupled och kombinationer centralt. Det är en härlig känsla i laget. Alla tror på det i 90 minuter, vi ligger under men fortsätter att göra samma saker hela tiden.

TT: Är det extra skönt med sådan här seger?

– Man vill ju helst vinna med 3–0, men det är ju roligare att vinna på det här sättet, säger Holmén med ett leende.

Elfsborg är nu tvåa i allsvenskan bakom det andra obesegrade laget, IFK Norrköping som spelade 1–1 borta mot Malmö FF.

För Kalmar blev det fjärde raka förlusten.

– Vi åker på mål i slutet av matchen, det har vi gjort några gånger nu. Vi klarar inte av att vara riktigt koncentrerade, eller så är vi inte tillräckligt bra tränade, säger Kalmartränaren Nanne Bergstrand.

Anders Jönsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Sport

Matthews tillbaka efter corona: "Mår bra"

Torontos Auston Matthews under måndagens isträning med NHL-laget.
Torontos Auston Matthews under måndagens isträning med NHL-laget.
Foto: Chris Young/AP/TT
Sport
Sport Torontos stjärncenter Auston Matthews har varit sjuk i covid-19.
När det kanadensiska NHL-laget samlades för träningsläger på is inför Stanley Cup-slutspelet var han tillbaka med laget.

Det var för några veckor sedan som 22-åringen testade positivt för infektionssjukdomen som orsakas av coronaviruset. Amerikanen har inte kunnat delta fullt ut i lagets två inledande förberedelsefaser inför slutspelet som inleds i augusti.

– Det har egentligen inte hindrat min träning, säger Auston Matthews till NHL.com.

Han säger sig inte ha känt av några symtom sedan det positiva testet i mitten av juni. När Toronto samlades på is i inledningen av den tredje uppstartsfasen i coronapandemin var stjärncentern tillbaka.

– Jag har kunnat göra saker hemma, men självklart inte kunnat lämna hemmet eller åka skridskor eller något sådant. Det är nog det enda jag har tappat, jag hade åkt skridskor före (sjukdomen) och behövde sedan vara två, tre veckor från isen. Det kommer i kapp dig, säger Matthews och fortsätter:

– Jag har känt mig ganska normal under den största delen av tiden i två veckor. Men självklart har jag suttit i karantän och känner mig frisk nu, så allt är bra.

Enligt nyhetsbyrån Reuters testade 43 NHL-spelare positivt för covid-19 i samband med den andra förberedelsefasen. Den nordamerikanska ishockeyligan delger inte identiteten på spelarna.

Utrikes

Sudan delar ut pengar till befolkningen

En man i Sudan tvättar händerna för att hindra spridningen av coronaviruset. Pandemin har förvärrat den redan ansträngda ekonomin i landet. Arkivbild.
En man i Sudan tvättar händerna för att hindra spridningen av coronaviruset. Pandemin har förvärrat den redan ansträngda ekonomin i landet. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sudans regering ska dela ut direkt finansiellt stöd till 80 procent av landets befolkning för att hålla dem under armarna under den ekonomiska krisen som har förvärrats av coronapandemin, enligt finansdepartementet.

Stödet finansieras med hjälp av donationer på 1,8 miljarder dollar, motsvarande drygt 16,5 miljarder kronor, som 40 länder lovade Sudan vid en konferens i Tyskland i juni.

– Programmet har som mål att hjälpa den här delen av befolkningen att hantera de ekonomiska reformerna, säger Essam Abbas, chef för finansdepartementets avdelning för digital omställning.

Sudan befinner sig i djup ekonomisk kris och inflationen är mycket hög. Krisen har fördjupats av coronapandemin som fick myndigheterna att stänga ner delstaten Khartum, inräknat huvudstaden med samma namn. Restriktionerna började dock lättas under förra veckan.

Kultur och nöje

Actionserien "Hanna" får fortsättning

Mireille Enos, Esme Creed-Miles och Joel Kinnaman är tre av skådespelarna i 'Hanna'.
Mireille Enos, Esme Creed-Miles och Joel Kinnaman är tre av skådespelarna i "Hanna".
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Strömningstjänsten Amazon Prime Video har gett klartecken för en tredje säsong av actiondramat "Hanna", skriver Deadline Hollywood.

Beskedet kommer bara drygt en vecka efter att den andra säsongen hade premiär.

Den svenske Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman gjorde en av huvudrollerna i den första säsongen av "Hanna". I den andra säsongen gjorde han dock bara en gästroll. Titelrollen spelas av Esme Creed-Miles.

Det är än så länge oklart när den tredje säsongen får premiär.

NÄSTA ARTIKEL