Annons

C i Skåne firade valet och siktar på EU-val­rö­rel­sen

Opinion Nu lägger Fred­rick Fe­der­ley stor ton­vikt vid lant­bruks­po­li­ti­ken, som är EU:s största bud­get­post.
Opinion • Publicerad 25 mars 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

När Cen­ter­par­ti­et i Skåne i lör­dags höll stämma kun­de stora fram­gångar i höstens val firas: Två nya riks­dags­man­dat gör att C nu är re­pre­sen­terat i alla de fyra skånska riks­dags­val­kretsarna, tre nya le­da­möter i re­gi­on­full­mäk­tige och makt­skif­te till al­li­ans­sty­re i Re­gi­on Skåne och många nya kom­mu­nala man­dat, särskilt i Malmö, Lands­kro­na och Vel­linge så att C nu finns i kom­mun­full­mäk­tige i alla Skånes kom­muner.

Fo­kus låg dock mera på de kommande EU-valet i maj. Cen­terns EU-par­la­men­ta­ri­ker Fred­rick Fe­der­ley, som gans­ka sen­sa­tio­nellt ny­li­gen fick of­fent­ligt stöd av den för­ra li­be­rala EU-le­da­moten Ma­rit Paulsen som lovade rösta på honom, höll en ap­pell.

Annons

I 2009 års val fick Ma­rit Paulsen en­sam fler kryss än Cen­ter­par­ti­et fick röster, så för­hopp­ningen inom C är att hennes öppna stöd ska ge många nya röster. Sik­tet är in­ställt på tre man­dat, vilket C ald­rig ti­digare haft.

Fe­der­ley be­tonar ock­så att han i par­la­mentet kun­nat hålla sina val­löf­ten om ex­em­pel­vis bättre djurskyddslagstiftning, hårdare an­ti­bio­ti­ka­regler och nya kli­mat- och mil­jö­åt­gärder.

Nu lägger Fred­rick Fe­der­ley stor ton­vikt vid lant­bruks­po­li­ti­ken, som är EU:s största bud­get­post. Han är en­sam svensk i jord­bruks­ut­skottet.

Dess­utom har han fort­fa­ran­de en kri­tisk in­ställ­ning till gräns­kon­trollerna vid Öresund. De på­verkar inte alls smugg­lingen men ut­gör ett pro­blem för pend­la­re och när­ings­livet. Där­för bör de upp­höra.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons