Annons

Dömd för hot mot granne med bajonett

Mannen i 45-årsåldern hotade sin granne med en bajonett, tre andra män med luftpistol och en femte man via telefonsamtal. Han har nu dömts för olaga hot vid fem tillfällen till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning och ska dessutom betala 48 000 kronor i skadestånd till personerna han hotat.
Hässleholm • Publicerad 25 mars 2019 • Uppdaterad 28 december 2021
Bajonetten som togs i beslag hos den numera dömde mannen. Foto: Polisen
Bajonetten som togs i beslag hos den numera dömde mannen. Foto: Polisen

Det var den 2 januari i år som mannen, som bor i en lägenhet på en ort i Hässleholms kommun, yttrade ett första hot mot sin granne. Genom dennes brevinkast skrek han att han skulle ha ihjäl grannen, som straff för att han skulle ha gjort intrång i 45-åringens nätverk.

Nästa kväll, när grannen skulle gå och handla, öppnade han dörren försiktigt – av rädsla för att stöta på mannen. När han stack ut huvudet för att spana ner mot trappavsatsen såg han mannen stå intryckt i ett hörn med vad han uppfattade som en lång kniv.

Annons

Han drog sig genast tillbaka in i lägenheten och hann precis låsa dörren innan mannen hann fram och ryckte i dörrhandtaget.

Grannen ringde då för andra dagen i rad till polisen, som kom inom kort.

Under rättegången vittnade polisen om hur man ringde på hos mannen, som då satt på huk innanför ytterdörren. När de klev in reste sig mannen och började gå bakåt in i lägenheten och lyssnade inte på deras upprepade uppmaningar om att han skulle lägga sig ner.

Då han stod på ett sätt som gjorde att de inte kunde se hans högra hand sprejade de honom till slut med pepparsprej. I fönstret i vardagsrummet låg en bajonett, som antogs vara den grannen misstagit för en kniv i trapphuset en stund tidigare.

Mannen döms även för att ha hotat tre män med luftpistol. En av dem hade tidigare hyrt mannens lägenhet och hade lämnat kvar en del flyttkartonger.

När han inte lyckades nå mannen, för att bestämma en tid då han kunde hämta dem, tog han med sig två kompisar som bärhjälp och ringde på. Mannen öppnade då, med en pistol i handen, som alla tre kände sig hotade av.

Den femte personen som hotats har haft kontakt med mannen genom sitt arbete på ett försäkringsbolag och de träffades i maj 2017 i samband med ett skadeärende. Kort därefter började personen på försäkringsbolaget få märkliga mejl och samtal och har sedan dess mottagit över tusen samtal, som genomgående var av lätt hotfull karaktär, från mannen. När hoten eskalerade valde han att polisanmäla och mannen döms nu även för två av dessa samtal.

Mannen i 45-årsåldern nekar till samtliga brott.

En rättspsykiatrisk utredning visar att mannen begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning som han fortfarande led av vid undersökningstillfället. Han ska därför dömas till rättspsykiatrisk vård.

Då risken för återfall i brottslighet är hög ska vården förenas med särskild utskrivningsprövning.

Annons

Han döms även att betala 19 000 kronor i skadestånd till sin granne, 8 000 kronor vardera till de tre män han hotade med luftpistol samt 5 000 till mannen han hotat via telefon.

Mannen, som varit frihetsberövad sedan den 3 januari, ska även vara kvar i häktet tills dess att domen vunnit laga kraft.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons