Annons

Nämnden har börjat rensa i lokalbanken

Osby • Publicerad 26 mars 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Nämndens ordförande Lotte Melin (C) berättar att lokalbanken först var tänkt som ett informationsärende, men gjordes om till ett beslutsärende. 	           Foto: Magnus Wahlström/arkiv
Nämndens ordförande Lotte Melin (C) berättar att lokalbanken först var tänkt som ett informationsärende, men gjordes om till ett beslutsärende. Foto: Magnus Wahlström/arkiv

När samhällsbyggnadsnämnden sammanträdde under förra veckan seglade frågan om lokalbanken från att vara en informationspunkt på dagordningen till att bli ett besluts-

ärende.

Annons

Lokalbanken innehåller de lokaler som kommunen äger men inte ser någon fortsatt användning för.

Många av de lokalerna tillhör naturbruksområdet, men de exkluderades under nämndsammanträdet med hänvisning till den fullmäktigeberedning som pågår.

– Men övriga fastigheter gick vi igenom. Vi hade en brainstorming om varje fastighet; kostnader, underhåll, behov och vad vi tyckte att vi skulle göra med den. Lokalbanken kostar mycket pengar, säger nämndens ordförande Lotte Melin (C).

Sammanlagt diskuterades elva olika fastigheter i Osby kommun och dessutom fattades beslut om tre av dem. Resterande fick fastighetschefen Anders Edwall i uppdrag att ta fram förslag för till nästa sammanträde.

Bland annat togs det beslut om den berömda bunkern intill Lindhem. Bunkern såldes till en privatperson 2009 och köptes tillbaka av kommunen för en betydligt högre prislapp 2012. Om något ska hända med den är fortfarande oklart, men den ska åtminstone stanna i kommunal ägo tills vidare.

– Den kostar inte mer än 5 000 kronor om året, säger Lotte Melin (C) och tillägger:

– Där ska läggas på en ordentlig lucka så att ingen trillar ner. Bunkern är i bra skick och kanske kan användas till något i framtiden, det skulle kosta mycket pengar att riva den.

Beslut togs även om den mögelskadade förskolan gamla Trulsagården vid idrottsplatsen i Killeberg. Där bestämde sig nämnden för att avbryta abonnemangen för el och vatten och inte lägga mer pengar på underhåll.

– Det kommer aldrig gå att använda huset och tanken är att den nya skolan ska hamna där, säger Lotte Melin (C).

Den tredje lokalen som var uppe för beslut var Villa Eken vid Hasslarödsskolan, som tidigare bland annat varit ett hvb-hem. Där beslutades att övriga förvaltningar ska tillfrågas huruvida de har någon användning för villan. Om så inte är fallet ska den läggas ut till försäljning.

Avsikten är nu att ta beslut om resterande delar av lokalbanken under nästa sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons