Vänsterpartiet vill införa koldioxidbudget i Skåne. Foto: TT

V vill ha skånebudget som som lever upp till miljömål

skåne Vänsterpartiet vill införa en koldioxidbudget för Skåne. Med en sådan budget kan kartläggas vad som behöver göras för att leva upp till Parisavtalets mål om minskade utsläpp.

När Parisavtalet tecknades 2015 var världens ledare överens om att begränsa jordklotets uppvärmning till maximalt två grader. Målsättningen var att få stopp på uppvärmningen vid 1,5 grader globalt. Utsläppsminskningarnma ska ske i linje med aktuell vetenskap baserad på rättvisa.
Vänsterpartiet anser att en koldioxidbudget bör utgöra nästa steg för Region Skåne, baserat på samma principer.
Klimatpolitiska rådet släppte för en vecka sedan en rapport om dagsläget för utsläpp i Sverige. Utsläppen av växthusgaser har minskat med 26 procent sedan 1990, men att minskningen har bromsat in sedan 2014.

Tre år i rad har utsläppsminskningen legat på mindre än 1 procent. Rådet drar slutsatsen att det är dags för Sverige att växla upp arbetet mot utsläppen.
‑ Region Skåne har satt upp goda och ambitiösa klimatmål, både genom Klimatsamverkan Skåne, underprojektet 100 % fossilfritt Skåne och den regionala utvecklingsstrategin Det öppna Skåne 2030. Trots att målsättningarna varit höga klarade vi av dem redan i förskott, vilket naturligtvis är jättebra! Med en koldioxidbudget kan vi strukturerat kartlägga vad vi behöver göra just här i Skåne, och i linje med klimatpolitiska rådets rekommendationer tydliggöra prioriteringarna efter effekt och välja de åtgärder där vi får ner utsläppen mest i relation till vad det kostar, säger Vilmer Andersen, V, i Regionala utvecklingsnämnden.

Flera kommuner och regioner är redan aktiva med att ta fram sina lokala och regionala koldioxidbudgetar.
Metoden är utvecklad av CEMUS och konsultbolaget Ramboll i samarbete med Järfälla kommun och Region Stockholm. CEMUS är ett studentinitiativ från Uppsala universitet.
Flera kommuner och regioner är redan aktiva med att ta fram sina lokala och regionala koldioxidbudgetar. Metoden är utvecklad av CEMUS och konsultbolaget Ramboll i samarbete med Järfälla kommun och Region Stockholm. CEMUS är ett studentinitiativ från Uppsala universitet.
Vänsterpartiets motion har lämnats till regionfullmäktige.