På Ekastiga finns får, köttdjur och hästar och man bedriver såväl växtodling som skogsbruk. Här finns också en populär gårdsbutik och här är Farmartjänst beläget. De många olika benen ger en trygghet.

En anrik verksamhet på många olika ben

På landet Ekastiga Gård i Höörs kommun har varit i familjen Nilssons släkt sedan åtminstone 1600-talet. Med diversifierade verksamheter står gården stadigt på flera ben och kan blicka framåt för att möta framtiden.

– Det är Jonas släktgård och våra barn är den 14:e generationen. Vi hade studenter från Alnarp som kollade upp att gården varit i släktens ägo ända från freden i Roskilde. Det gör att man bär med sig ett ansvar, säger Annette Nilsson.
På den kravcertifierade gården finns 125 hektar växtodling med 80 hektar vall och maltkorn till avsalu eller till foder. Kornet ensileras vid behov och fungerar som buffert. Till det kommer även 60 hektar skog, nötkreatur, får och inackorderingsstall till hästar.

Just nu är det bråda tider med en sam-ansökan som ska bli färdig samtidigt som det finns nyfödda kalvar att se till.
– Vi har en herefordbesättning med dikor. Vi är mitt uppe i kalvningen och fick två i natt, säger Jonas Nilsson.
På Ekastiga säljer de avelstjurar och två av deras tjurar, Gallup och Gorbatjov, ska vara med på svensk köttrasprövnings elitauktion på Gunnarp i Hörby senare i mars.
– Det är tre egenskaper som jag tycker är viktiga. Att det är grovfoderdjur, att de har bra lynne och att kalvningarna går lätt. Jag satsar stenhårt på det, säger Jonas Nilsson.
Här finns också en gårdsbutik.
– Den startade 1992. Det var min svärmor Eva som ville sälja lite skinn. Vi sålde även hela och halva lamm. Men så var vi med i radio och då blev det hysteri, säger Annette Nilsson och ler åt minnet.
Idag säljer de alla sina skinn och nästan allt lammkött i gårdsbutiken. Snart är det påsk och då säljs det extra mycket lammkött.

– Vi har 105 gotlandsfår som ska lamma. Vi skannar dem för att veta hur många lamm de ska ha och när. I år ser det ut att bli 40 tackor som lammar på en dag. Det första kommer runt den 28 mars. Totalt ska det bli 197 lamm. Det blir passning om nätterna. Man blir trött men vi hjälps åt min dotter Emelie och jag. Vi får även hjälp av svärsonen Victor och svärmor Eva, säger Annette Nilsson.
– Alla våra tackor lammar på några veckor, men det är bra. Det är lättare när det är koncentrerat, säger Jonas Nilsson.
Varför satsar ni på gotlandsfår?
– Det var Eva som började med det. Hon köpte några olika får på auktion men fastnade för gotlandsfår. Det är en trevlig ras och vi säljer baggar och tävlar med skinn, berättar Annette Nilsson.
– I början var inte råskinnen värda något, men idag är det helt andra värden på framförallt de gråa skinnen. Jag tror att butiken med sina lokalproducerade produkter ligger ännu mera rätt i tiden nu än tidigare, säger Jonas Nilsson.
Hur är det med köerna till slakterierna? Är det ett problem för er?
– Nej, vi legoslaktar så vi har inga problem. Slakten är inte problemet utan det är avsättningen som kan vara det svåra.
Fram till 2000 fanns här även mjölkkor, vilket man upphörde med då och några år efter det slutade man även att ha grisar.
– En fördel med att ha flera verksamheter igång är ju att om något går dåligt så går något annat bättre. Man får räkna med att det alltid blir svackor, säger Annette Nilsson.
– Men man får inte vara för sentimental. Det gäller att planera, fokusera och bestämma sig. Man måste vara på hugget. Man ser vad som ger pengar och satsar på det, säger Jonas Nilsson.

Just nu är det Farmartjänst som går bäst. Farmartjänst utför bland annat bygg- och anläggningsarbeten och sköter grönytor. Jonas Nilsson är verksamhetsledare tillsammans med sin far Gert.
– Farfar körde snö så vi har haft entreprenadtjänst på gården sedan 60-talet. När vi drog i gång Farmartjänst hade vi redan hållit på ett tag. Men det är roligt att Farmartjänst går så bra.
I dag finns cirka 50 medarbetare i Farmartjänst och företaget omsatte 30 miljoner kronor 2018. En av dem som jobbar där är sonen Daniel som är grävmaskinist, men som även jobbar hemma på gården med olika sysslor.
– Vi diskuterar generationsskifte och frågan är ju vad barnen vill göra och vad vi ska satsa på. Vi förvaltar det här till dem och får se till att lämna över något vettigt, säger Jonas Nilsson.