Annons

Här kan Osbysjön få en ny badplats

Osby • Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Ny badplats i de västra delarna av Osbysjön? Se röd markering av reportern. Bilden tagen från samhällsbyggnadsnämndens kallelse.
Ny badplats i de västra delarna av Osbysjön? Se röd markering av reportern. Bilden tagen från samhällsbyggnadsnämndens kallelse.

I slutet av augusti skickade Margaret Engdahl (MP) in en motion om att anlägga en kommunal badplats vid Holms udde, söder om Spegeldammen i Osby.

Hon föreslog även att badplatsen skulle förses med brygga och toalett samt tillgänglighetsanpassaas.

Annons

Samhällsbyggnadsförvaltningen har nu lämnat ett yttrande gällande motionen.

Där konstateras att det i dagsläget saknas en kommunal badplats i Osbysjöns västra delar. Anläggandet av en sådan ser förvaltningen positivt på, exempelvis när det gäller boende, turism och näringsliv.

För att anlägga en badplats i kommunens regi krävs dock att kommunen äger marken, konstaterar de.

Vid Holms udde ägs enbart delar av marken av kommunen. Det råder oklarheter kring vem som äger de övriga delarna och för att utröna ägarförhållandena skulle en utredning från lantmäteriet krävas.

En sådan utredning skulle enligt yttrandet kosta cirka 45 000 kronor. Av den anledningen har förvaltningen valt att kika på andra alternativ än Holms udde.

Ett alternativ har varit udden på Spegeldammens norra sida, Svarte Nabbe. Det förslaget förkastas dock av två anledningar; dels skulle en 450 meter lång gångväg genom skogen behöva byggas vilket anses som ett för stort ingrepp, dels skulle badplatsen ligga i skugga under halva dagen.

Alternativet att placera badplatsen mellan Spegeldammen och Holms udde bedöms dock ha goda förutsättningar att förverkligas. Förvaltningen konstaterar att det finns närhet till toalett och parkering, inget strandskydd och att kommunen äger marken.

Nu ska idén utredas vidare efter att ha varit uppe i samhällsbyggnadsnämnden.

– Möjligheten att genomföra förslaget samt grannarnas attityd måste undersökas, konstaterar nämndens ordförande Lotte Melin (C).

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons