Annons

Sparbanken Skåne stänger i Tyringe

TYRINGE Sparbanken Skåne stänger sitt kontor i Tyringe den 29 maj, men bankchefen Gunilla Bengtsson betonar att banken inte har några planer på att överge orten helt.– Vi kommer fortsätta stödja utvecklingen i Tyringe genom våra stiftelser, säger hon.
Hässleholm • Publicerad 1 april 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Gunilla Bengtsson, här med Lions i Tyringes Robert Huth, i samband med att Sparbanken Skåne stöttade arrangemanget Tyringe på fötter i somras. Nu stänger banken sitt kontor i Tyringe. Foto: Kristina Höjendal/arkiv
Gunilla Bengtsson, här med Lions i Tyringes Robert Huth, i samband med att Sparbanken Skåne stöttade arrangemanget Tyringe på fötter i somras. Nu stänger banken sitt kontor i Tyringe. Foto: Kristina Höjendal/arkiv

Stängningen av kontoret i Tyringe är resultatet av en översyn Sparbanken Skåne gjort vad gäller antalet kontor och samtidigt blir även Lönsboda, Södra Sandby och Tollarp av med sina lokala bankkontor.

Enligt Gunilla Bengtsson, som är chef för Sparbanken i Osby och Hässleholms kommuner, beror det främst på ett förändrat kundbeteende.

Annons

– Merparten av kunderna använder internetbanken och mobilappen för sin vardagsekonomi. Det gör att antalet besök på kontoren blir betydligt färre och när kunderna väl kommer in vill de ha mer kvalificerad rådgivning och det är svårt om man är allt för små enheter.

Hittills säger Gunilla Bengtsson sig inte ha fått så mycket reaktioner på beslutet att stänga bankkontoret i Tyringe.

– Det är klart att en del undrar varför vi stänger och en del vill att det ska vara som det alltid har varit, men vi har också mötts av en stor förståelse.

Ingen mister jobbet när kontoren stänger.

– Vi flyttar hela verksamheten från Tyringe till Hässleholm, så det är inte frågan om några uppsägningar. De som är i Lönsboda flyttar till kontoret i Osby, säger Gunilla Bengtsson.

Stängningen av kontoren drabbar främst äldre, inbillar jag mig, som kanske inte är så dator- och appvana. Hur tänker ni kring det?

– Jag vill inte säga att det bara handlar om ålder, men det vi gör är att vi försöker hjälpa till med utbildning. Vi har via vår ägarstiftelse något vi kallar utbildningsforum, där vi håller gratis utbildningar i allt från hur man agerar säkert på internet till hur man kommer igång med tekniken, för att hjälpa alla som vill och kan att komma igång, säger Gunilla Bengtsson.

Förutom att skylta om stängningen i banken och informera på hemsidan har alla bankfackskunder fått ett brev med ett erbjudande om bankfack på annan ort.

– Vi har också ringt till pensionärsföreningar och andra föreningar och erbjudit oss att komma ut och informera, säger Gunilla Bengtsson.

På måndagskvällen träffar hon styrelsen i Byalaget för att berätta om stängningen och hon kommer även att träffa andra föreningar för att informera.

Annons

– Är det någon som vill att vi ska komma ut och berätta mer gör vi gärna det, säger Gunilla Bengtsson.

Hon vill också betona att stängningen av kontoret inte kommer påverka bankens engagemang i Tyringe.

– Vi kommer på samma sätt som tidigare att stödja utvecklingen i Tyringe även i fortsättningen, via vår sponsringsverksamhet, våra utvecklingsstiftelser, utbildningar och skolprojekt. Så Tyringeborna ska inte känna att nu bryr sig inte banken om Tyringe längre.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons