Dansk lokförarstrejk i måndags påverkade svenska pendlare. Nu har denna måndags strejk blåsts av. Foto: TT/ARKIV

Danska strejken avblåst – tågen kör igen

Skåne Under måndagen ställdes Öresundstågen in över Bron efter att danska lokförare gått ut i strejk.
Vid 15-tiden avblåstes strejken men vissa Öresundståg var fortfarande inställda.

På söndagskvällen kom informationen om strejk bland det danska tågbolaget DSB:s personal, enligt ett pressmeddelande från Skånetrafiken. Till Ekstrabladet har anonyma DSB-anställda skickat ett mejl där man bland annat skrivit: ”Arbetsnedläggelsen kommer att genomföras i morgon måndag den 1 april 2019. Nog får vara nog.”

Strax efter klockan 04 på måndagsmorgonen hade majoriteten av alla Öresundstågens avgångar över Öresundsbron ställts in. SJ:s fjärrtåg körde däremot som vanligt.

Ersättningsbussar sattes in mellan Hyllie och Kastrup och extrapersonal i gula västar sattes in för att hjälpa resenärerna.

– Vi fick fram cirka 20 bussar redan vid starten, säger Mikael Espling, affärschef vid Öresundstågen på Skånetrafiken.

– Runt 09.30 kom det ytterligare tio bussar. Den stora utmaningen är alltid att få fram tillräckligt med bussar men nu hade vi fått information om det här lite innan. I normala fall är det 2 500 resenärer per dag och då krävs det 50 bussar, så det har varit lite köer.

Vid 15-tiden avblåstes den danska strejken och tågen kunde åter börja gå.

– Det är alltid jobbigt när det blir annorlunda i trafiken och det viktiga då är att få ut information. Det är klart att det är tråkigt att det ska ta längre tid men vi gör så gott vi kan, säger Mikael Espling.