Bytte riktiga mot fiktiva brott

Kultur och Nöje Efter 20 år som polis fick Cecilia Sahlström nog, bytte karriär och började dessutom skriva kriminalromaner på fritiden. I dagarna kommer hennes tredje roman, Pojken som försvann, och redan i december kommer nästa.
Publicerad 3 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021
Cecilia Sahlström är polisen som bytte karriär, och började skriva kriminalromaner. Just nu är hon aktuell med Pojken som försvann. Foto: Aline Lessner
Cecilia Sahlström är polisen som bytte karriär, och började skriva kriminalromaner. Just nu är hon aktuell med Pojken som försvann. Foto: Aline Lessner

Pojken som försvann tar avstamp i försvinnandet av en tvåårig pojke i Lund 1998 och idén till boken fick Cecilia Sahlström bland annat från mordet på tioåriga Helén i Hörby 1989.

I bokens nutid får hennes huvudperson, kommissarie Sara Vallén, ett nytt spår i det kalla fallet kring tvååringen. Samtidigt hittas en afghansk pojke död i Höje å med ett hakkors inristat i pannan. Pojken har deltagit i den studentförening hennes döttrar startat för att stödja ensamkommande ungdomar i deras skolarbete, vilket gjort dem till en måltavla för trakasserier från en grupp unga män med nazistsympatier.

För Cecilia Sahlström, som under sina år som polis arbetat mycket med brott mot barn och relationsvåld, är det ungas utsatthet som står i fokus när hon skriver.

Vägen till författarskapet har varit krokig och Cecilia Sahlström erkänner att hon inte räds att kasta sig ut i nya projekt.

Sin första kriminalroman, Vit syren, skrev hon redan 2006 efter att hennes journalistlärare tyckt att hon både hade språket och kunskapen för att bli deckarförfattare.

Medan de två första böckerna gick lätt har Pojken som försvann bjudit betydligt mer motstånd.

Och nu då, när boken precis ska släppas?

Den 4 april kl 18 gör Cecilia Sahlström ett författarbesök på Löberöds bibliotek för att berätta om sitt författarskap och Pojken som försvann.

Fakta:

Fakta: Cecilia Sahlström

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.