Lämnar bygget för en karriär med mat
En klassisk hummersoppa med modern twist, oxfilé Provençale och en avancerad chokladdessert blev det vinnande receptet för Gabriel Jonsson i den spännande finalen mot Wichudaporn Chaiyasaeng i Sveriges Mästerkock. Men han erkänner att det var nervöst, inte minst när juryn skulle smaka på hans dessert.
– Jag hade kanske tagit mig lite vatten över huvudet och det var en massa saker som skulle göras: det var glass, en brownie, ett pulver, ett skum, ganache, en sås och lite allt möjligt, men det var också för att det var den sista tävlingen, de sista 75 minuterna och jag ville verkligen visa allt jag kunde, säger han.
När brownien inte hann sätta sig ordentligt tvingades han i sista stund tänka om kring upplägget och det blev inte alls så vackert som han hade tänkt sig.
– Men smakerna visste jag var goda så jag hoppades att juryn skulle se det och jag fick ändå upp det på tallriken.
Vad tror du gjorde att du vann?
– Jag tror att jag fick ihop helheten något bättre än Wichudaporn, och även att de sett till helheten över hela säsongen – att jag levererat bra och välsmakande mat och utvecklats och tagit till mig kritiken juryn gett.
Hans största styrka i köket tror han är att han inte är rädd för att göra fel.
– Man lär sig av sina misstag – det är inte värre än att man får göra om det. Jag kände också att ju längre programmet gick, desto större självförtroende fick jag i matlagningen och jag insåg också att, fan, jag klarar det. Jag får alltid upp något på tallriken.
När det nu äntligen är officiellt att han vunnit kretsar det mesta av hans tillvaro kring mat.
Hemma på Gotland, dit han flyttade från Eskilstuna för 1,5 år sedan, står han i begrepp att öppna en matstudio. Han har också startat youtubekanalen Ett gott land och på torsdagen släpps hans kokbok Från skog till bord, som utöver äran och 250 000 kronor, är en del av priset i tävlingen.
– Den är säsongsbaserad och huvudråvaran är alltid från skogen, eller de svenska vattendragen. Den kompletteras med grönsaker, frukt och bär som är i säsong. Det har varit jättekul att jobba med kokboken men också superovant för skrivandet kommer inte naturligt för mig. Kreativt hanterar jag mer saker med händerna, säger Gabriel Jonsson.
Det stora intresset för mat grundlades redan när han var liten och han konstaterar att han hellre tittade på matlagningsprogram på tv än barnkanalen. När det var dags för gymnasiet stod också valet mellan att utbilda sig till kock eller byggare.
– Jag är uppvuxen på bondgård och där fick man bygga och fixa mycket själv, så det var kanske därför det blev mer naturligt att jag blev byggare.
Så om du ska starta en restaurang kan du bygga den själv?
– Precis. Och lite så tänkte jag, att oavsett vad man väljer senare i livet kan man ha det som grund. Det är inget negativt i att kunna bygga sitt eget hus, säger Gabriel Jonsson.
Så här sett i backspegeln konstaterar han att den största lärdomen han dragit av sin medverkan är att allting löser sig.
– Alla har verkligen fått upp något på tallriken varenda tävling, även om man aldrig gjort, eller sett, det förut. Och bara att få träffa andra som är lika intresserade som en själv gör att det är en magisk resa, oavsett hur långt man går i tävlingen.
Fem snabba med Gabriel Jonsson:
1. Bästa ”bråttommaten”?
– Pasta Carbonara. Koka pasta, stek bacon, vispa ner lite ägg och parmesan, sen är det klart!
2. Finns alltid i kylen?
– Ägg, smör och sardellkräm. Smör kan man göra allting på, ägg är basen till mycket och sardellkräm, umami på tub som den kallas, har jag i alla såser.
3. Favoritredskap i köket?
– Zestjärn och spritspåse. Det är en så djävla skön känsla att riva med ett zestjärn. Spritspåsen kan du förvara din hemmaslagna majonnäs i hur länge som helst och gör det också lättare att lägga upp maten snyggt.
4. Mat du inte äter?
– Jag äter allt.
5. Bästa matupplevelsen?
– Mat för mig är mycket att det ska vara en upplevelse hela vägen, så det är nog när vi blev flugna med helikopter upp på fjället, fiskade och tillagade fångsten över öppen eld. Visst ska maten alltid smaka bra, men det är upplevelsen runt omkring som gör helhetskänslan.