Nycirkus och samtycke i fin kombination

Scen/recension För att två personer ska kunna genomföra ett golv- eller luftakrobatiknummer tillsammans krävs definitivt ett bra samarbete – att man lyssnar på varandra, är lyhörd för varandras signaler och respekterar varandras rädslor och krav.
Publicerad 4 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

För att två personer ska kunna genomföra ett golv- eller luftakrobatiknummer tillsammans krävs definitivt ett bra samarbete – att man lyssnar på varandra, är lyhörd för varandras signaler och respekterar varandras rädslor och krav.

Därför är också Scenkonstkollektivet Karavan och Cirkus Sagas projekt ”Tillsammans: nycirkus för samtycke” så mitt i prick. Projektet har som syfte att upplysa om samtycke och gränssättning och riktar sig till skolelever (årskurs 1 till 4) och skolpersonal. projektet består av flera delar – workshops där man lära sig att jonglera och lyssna på varandra, föreläsning och lärarhandledning om samtycke i vardagen och så i centrum nycirkusföreställningen Tillsammans.

Denna onsdagsmorgon spelas Tillsammans i Karavans egen scenlokal i Sofielund i Malmö. Lokalen har högt i tak och en hisnande hög metallställning ramar in den lilla scenen och ger förhoppningar om häftiga upplevelser uppe i luften. Allt börjar dock med ishockey – hockeyspelarna Ross (Christoffer Remberger) och Momo (Ida Stenman) kommer infarande till dundrande musik och blinkande ljus precis som på en äkta match.

Ross och Momo är bästa kompisar och nu har det fått i uppdrag att testa en app om samtycke tillsammans. Appen består av utmaningar och information på olika nivåer med ökande svårighetsgrad. Det handlar om att lära sig vad samtycke är – att man måste fråga om lov, att man får säga stopp, att man måste lära sig och lyssna, att lek ska vara ömsesidig och att både nej och tvekan måste respekteras.

Informationen leks fram i kombination med olika akrobatik- och jongleringsnummer och får en bra och tankeväckande ton genom att styrkebalansen mellan Ross och Momo från första stund viktig del av föreställningen. De är kompisar, det gör det här tillsammans men vem är det egentligen som bestämmer? Lyssnar Ross på vad Momo säger? Vågar Momo säga i från?

På nivå tusen kommer så svärdslådan fram. Nu måste en av dem kliva ner i lådans mörkret medan den andra får stå utanför och sticka många (!) svärd och till slut också hockeyklubbor rakt igenom lådan. Vänskapsrelationen och vad samtycke egentligen är ställs på sin spets och får sedan sin upplösningen i en befriande scen där Momo blir riktigt rejält arg och sätter ner foten samtidigt som hon bjuder på riktigt häftig luftakrobatik. Där faller alla delar i detta komplexa område så fint på plats. Det är en sak att veta vad samtycke är och en helt annan sak att faktiskt agera efter det.

Tillsammans är en väldigt pedagogisk föreställning med ett klart och uttalat syfte men det är samtidigt så charmigt, underhållande och genomtänkt genomfört att det som ska läras blir en naturligt del av historien. Och det blir definitivt lätt att ta med sig frågeställningarna tillbaka till skolan för viktiga diskussioner.

Sedan hänger förstås en fråga kvar efteråt som kanske aldrig får något svar. Hur gjorde Ross och Momo egentligen det där svärdslådenumret? När frågan ställs av en i den unga publiken efteråt är Ida Stenmans svar kort och gott: ”Det är magi!”.

Magi kan det också bli när ett angeläget ämne får en form som gör det begripligt, lätt att minnas och lätta att spinna vidare på.

bild 1/2
Ross (Christoffer remberger) och Momo (Ida Stenman) i full hockeyutstyrsel. Foto: Michel Thomas
Ross (Christoffer Remberger) vid den magiska svärdslådan. Foto: Michel Thomas
Ross (Christoffer remberger) och Momo (Ida Stenman) i full hockeyutstyrsel. Foto: Michel Thomas
Ross (Christoffer Remberger) vid den magiska svärdslådan. Foto: Michel Thomas
Fakta:

SCEN

Tillsammans

Scen: Karavan i Malmö, 3 april

Registöd: Rebecca Tiger

Manus: Sara Berg tillsammans med artisterna

Musik, teknik, ljus: Matilda Årestad

Artister: Ida Stenman, Christoffer Remberger

Föreställning görs av Scenkonstkollektivet Karavan och Cirkus Saga

Ålder: åk 1-5

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.