Äldre bjöds på restaurang på boendet

TYRINGE Kockarna i köket på Hemgården fixade trerätters middag åt de gamla.
Hässleholm • Publicerad 8 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Hemgårdens förstekock Emmelie Johansson blickar nöjt ut över lokalen där klassisk musik ljuder svagt i bakgrunden. Ett antal kvinnor och män har slagit sig ner vid dukat långbord, en del lite extra uppklädda kvällen till ära.

– De som bor här kan inte gå på restaurang när de känner för det, så då tar vi restaurangen till dem istället, säger hon.

Tidigare har hon tagit initiativ till liknande projekt på Björkhaga i Sösdala och Ehrenborg i Hässleholm. Nu arbetar hon i köket på Hemgården och har med hjälp av kollegor och chef ordnat två trerättersmiddagar och en lunch åt de äldre.

– Det tar lite tid att ordna, men det är så värt det när man ser glädjen hos de boende, konstaterar hon.

Ture Johansson, 91, tar en tugga av skagenröran.

– Det här var fint. Alla tiders. De är jätteduktiga här i köket och de gör så mycket trevligt för oss här, det är olika aktiviteter två-tre gånger i veckan, säger han nöjt.

Snett mittemot sitter Halvar Nilsson, 86.

– Jag har tvekat lite inför att gå hit eftersom jag mått lite dåligt, men nu är jag i alla fall här, konstaterar han.

Alla deltar efter sin förmåga. Efter förrätten orkar en boende inte vara med längre utan hjälps in på sitt rum. Även middagen är anpassad efter olika slags behov, från vanlig till timbal (konsistensanpassad) och flytande.

– Men det ska vara festligt för alla, betonar Emmelie och dekorerar vant specialkosten så att den ska se tjusig ut.

– Och de som tycker att det känns jobbigt att sitta här i matsalen med andra får ändå sin mat, men inne på avdelningen.

Under tiden gästerna äter går det undan i köket. Jeanette Galia lägger upp av potatiskakan medan Emmelie Johansson strör över färska timjankvistar.

Många av de boende har inte orken och tålamodet till att sitta länge.

– Men de kan ändå få känna att det händer något speciellt, konstaterar kockarna.

bild 1/5
Jeanette Galia och Emmelie Johansson förbereder maten. Snabbt ska det gå.
Foto: Kristina Höjendal
Marta Tibell och övriga boende på Hemgården låter sig väl smaka av kvällens trerättersmeny. Foto: Kristina Höjendal
Färg är viktigt – man äter även med ögonen.
I köket garnerar Jeanette Galia och Emmelie Johansson. Foto: Kristina Höjendal
– Alla tiders, tycker Ture Johansson om maten.
Jeanette Galia och Emmelie Johansson förbereder maten. Snabbt ska det gå.
Foto: Kristina Höjendal
Marta Tibell och övriga boende på Hemgården låter sig väl smaka av kvällens trerättersmeny. Foto: Kristina Höjendal
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.