Maskinhallen kan bli hem för teknisk enhet

Osby • Publicerad 8 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Under 2018 beslutades det att fastighetsförvaltningen i Osby kommun ska återgå till kommunal drift, vilket innebar att det vid årsskiftet överfördes sju fastighetstekniker och en fastighetsförvaltare från Osbybostäder till Osby kommun.

I dagsläget är fastighetsteknikerna lokaliserade i gamla tekniska baracken.

Osby kommuns driftsenhet har i sin tur sina lokaler på Forsgatan och inrymmer cirka 10-13 anställda med säsongsanställda.

Lokalerna på Forsgatan bedöms vara i stort behov av underhåll och räcker inte heller till när den ”nya” personalen ansluter.

I ärendets handlingar framgår att det förts diskussioner om att köpa fastigheten som ligger mitt emot nuvarande lokaler på Forsgatan, men att ägaren Richardssons bygg inte varit intresserade av att sälja.

Förhoppningen med förslaget är att göra samordningsvinster genom att skapa en teknisk enhet som ska sköta gata, park, fastigheter och byggnader inom Osby kommun. För att få till de effekterna är tanken att enhetens personal ska befinna sig under ett och samma tak.

Nu tycks idén börja närma sig verklighet. Ett förslag från förvaltningen finns om att samlokalisera den tekniska enheten i maskinhallen på naturbruksområdet.

Maskinhallen, som står tom till sommaren, anses vara en lämplig lokal eftersom den ligger avskilt.

Det finns även möjlighet för Skåne Blekinge Vattentjänst, SBVT, att flytta med.

En flytt där SBVT hamnar inom samma fastighet som den tekniska enheten anses kunna skapa positiva synergieffekter. SBVT skulle i så fall ekonomiskt stå för sin egen flytt medan den tekniska enhetens flytt finansieras genom investeringsbudgeten.

Vissa till- och ombyggnationer av maskinhallen skulle krävas, menar förvaltningen i sitt förslag. Men de framhåller även att den tekniska enheten skulle kunna göra exempelvis mark- och byggarbeten i egen regi, vilket beräknas kunna göra det möjligt att hålla nere kostnaderna.

Ärendet har behandlats i samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott och tanken är att det ska finnas med på dagordningen när samhällsbyggnadsnämnden sammanträder nästa gång.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.