Annons

Fler tåg ska gå i tid till Älmhult

Skåne Det ska gå snabbare att ta sig med Öresundståg till Älmhult för dem som pendlar till Ikea från Lund och Malmö.
Publicerad 9 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Inför ett krismöte med Ikea i Älmhult rörande tågpendlingen kom Skånetrafiken och SJ med glädjande besked om att restiden från Malmö ska kunna förkortas med tolv minuter.

Allians för Skåne hoppas nu på fler konstruktiva lösningar som förbättrar såväl kollektivtrafikpendlingen som den regionala utvecklingen i Skåne.

Annons

Vid samtalen deltog Ikea, Skånetrafiken, Länstrafiken Kronoberg, SJ, Region Skåne, Region Kronoberg, Öresundstågen, Trafikverket samt riksdagens trafik- och näringsutskott.

SJ har meddelat att deras tåg från Stockholm senareläggs med några minuter.

Det kan göra att Öresundstågen inte måste vänta in X2000 i Hässleholm innan de kan köra vidare. Förbättringen kan vara på plats i december, då en ny tidtabell läggs.

Av 5 400 anställda på alla sjutton IKEA-bolag i Älmhult pendlar drygt 800 med Skånetrafiken. På grund av långa väntetider, förseningar och inställda tåg känner Ikea en oro för den framtida kompetensförsörjningen.

– Vi arbetar intensivt med staten, andra regioner och privata arbetsgivare, för att fler ska kunna bo och arbeta på olika sidor av regiongränserna och utanför de större städerna. Ikea är ett globalt företag som betyder mycket för Skåne och vi hade behövt fler företag av den digniteten här i Skåne och Sverige, säger Anna Jähnke (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Allians för Skåne säger att de prioriterar den regionala utvecklingen.

Malmö och arbeta i Älmhult.

– Att arbetspendla med tåg ska inte vara ett lotteri där man aldrig vet när man kommer fram. Information är otroligt viktigt och här har alla aktörer ett stort ansvar att finna gemensamma lösningar, säger Carina Zachau.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons