GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Två utredningar om vårdskador inledd

Kävlinge En mycket skicklig person med stora kunskaper om regler och rutiner. Så beskrivs den medarbetare inom hemvården som under minst sex månader stulit tusentals narkotikaklassade tabletter. Utredningar om eventuella vårdskador hos två patienter har inletts.
Kävlinge • Publicerad 9 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021
Den fast anställde medarbetaren inom hemvården misstänks för att ha hämtat ut tusentals narkotikaklassade tabletter åt en patient på olika apotek. Inga smärtstillande läkemedel påträffades sedan hos patienten. Foto: TT/Arkiv
Den fast anställde medarbetaren inom hemvården misstänks för att ha hämtat ut tusentals narkotikaklassade tabletter åt en patient på olika apotek. Inga smärtstillande läkemedel påträffades sedan hos patienten. Foto: TT/Arkiv

Den 29 mars stängdes en medarbetare inom hemvården i Kävlinge av. Den anställde är polisanmäld för omfattande stölder av narkotikaklassade läkemedel. Det rör sig troligen om tusentals tabletter.

Den anställde har många gånger hämtat ut tabletter i kommunens basförråd. Medarbetaren har alltid tagit ut små doser om mellan 2 och 4 tabletter. Olika patienters namn har använts vid signeringen.

Arbetskollegor har upplevt den anställde som rörig och labil. Timslånga besök hos patienter som inte skulle ha hembesök gjordes. Vårdplaner saknades och iordningsställda läkemedel har inte signerats. Patienter har pausats i systemet.

Misstankar finns att den anställde varit påverkad på arbetstid. Hembesök har missats. Remisser är inte ifyllda. Kartläggningar av patienter visar att medarbetaren hämtat ut 3 200 tabletter av morfinpreparatet tramadol för samma patient och på olika apotek.

Vid kontroll hade patienten inga tramadol i hemmet. Däremot hade patienten läkemedelsburkar med olika sorters läkemedel blandade. Tabletter var nertryckta i blisterförpackningar hade felaktiga namn. En felaktig läkemedelslista fanns i hemmet.

I anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, konstateras den anställdes agerande lett till att patienten inte fått de läkemedel som varit ordinerade. Den anställde har vid konfrontation medgett att hon tagit läkemedlen ur basförrådet för eget bruk. Däremot förnekas stölder från patienter. Hur många fler patienter som drabbats vet man inte. En kartläggning pågår av alla patienter som den anställde haft att göra med.

Ytterligare en patient är identifierad, varför två Lex Maria-utredningar har inletts.

I de fall det rör en allvarlig vårdskada går ärendet vidare till Ivo. Vårdgivaren måste också utreda om hur man ska hindra att detta händer igen.

Stölder sker ibland av läkemedel, men det har hittills alltid rört sig om små mängder. Det aktuella fallet är av en helt annan dignitet. Stölderna har pågått sedan minst i början på juni 2018 och avbröts under mars månad. Dessutom är de kopplade till en omfattande och systematiskt manipulation.

Fakta:

En översyn av kommunens totala läkemedelshantering pågår.

Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.