Pressbild

De gör huvudrollerna i Grease

Musikal Det blir Anton Hagman och Caroline Johansson Kuhmunen som får ta på sig skinnjackorna och fixa till femtiotalsfrisyrerna. Till hösten gör de rollerna som Danny och Sandy i den populära musikalen Grease, som sätts upp på Nöjesteatern med en modern touch.
– Det känns så himla kul, säger de i
mun på varandra.

De har bara träffats en enda gång tidigare när de på onsdagen tar emot pressen för att prata om höstens gemensamma musikaläventyr. Trots det fyller de redan i meningar åt varandra.
– Vi har märkt att vi är otroligt lika, och det känns som om jag har känt Anton betydligt längre än så här, säger 29-åriga Caroline Johansson Kuhmunen.

Tio år efter att hon debuterade i musikalvärlden med High school musical är hon nu tillbaka på samma scen där allt började, den här gången som en av de mest folkkära karaktärerna inom musikal- och filmvärlden, Sandy.
– Det känns så himla naturligt att vara tillbaks, det här är hemma, säger Caroline och tittar sig omkring på teatern.
Hon har under de tio år som gått sedan musikaldebuten i Malmö bland annat gjort Sugar – I hetaste laget och ett gäng olika tv-produktioner som Jakten på Julia men också thriller-serien Jägarna.
Att vara tillbaka på musikalscenen för en roll i Grease är dock inget hon klagar över.
– Grease var den första musikalen jag såg live, på Göta Lejon i Stockholm 2005 när den sattes upp med Pernilla Wahlgren som Sandy. Redan då drömde jag om att få jobba med det jag gör idag, det verkade så härligt. Men att jag en dag skulle få göra rollen som just Sandy – det trodde jag inte. Det här är ju en musikal alla har någon slags relation till, fortsätter hon.

Jo, historien känner nog de flesta till. Kärleksdramat om ungdomarna Sandy och Danny som under en sommar blir stormförälskade i varandra. Men det som var en ljuvlig sommarromans byts snabbt ut mot en kylig vardag när Sandy oväntat börjar på Dannys skola.
– Danny försöker ju alltid spela tuff och cool, och det var väl en sådan kille man kunde se upp till när man var yngre. Däremot har jag aldrig kunnat identifiera mig med honom. Jag har aldrig försökt ändra mig och vara någon annan än den jag är för att passa in, så det ska bli en väldigt kul utmaning att göra rollen som Danny, säger Anton Hagman.

Redan som tolvåring gjorde han sig ett namn med sin Youtube-kanal och senast i år tävlade han i Melodifestivalen med bidraget ”Känner dig”.
Nu gör 20-årige Anton sin debut i musikalsammanhang och ser givetvis fram emot det, även om han är en gnutta nervös.
– Att kombinera dans och sång är inget jag har gjort tidigare, och det är ju rätt jobbigt har det visat sig, säger han med ett skratt.
Vad tänkte du när du fick erbjudandet om rollen då?
– Det kom som en överraskning måste jag säga, jag har aldrig gjort något sådant här tidigare, men jag blev jätteglad. Min mamma Anna verkligen älskar just Grease. Vi har sett filmen många gånger tillsammans och hon har alltid tyck att jag ser ut som Danny, så det är väl bra att jag får spela honom då, säger Anton och skrattar.
– Och det är väldigt bra att den görs i en modernare variant för att anpassas lite mer till nutid med framförallt bättre ordval. När jag var på audition fick jag ju prova med de gamla texterna, det var verkligen ”Va? Vad är det här för ord?”.

Även Caroline Johnsson Kuhmunen tycker att det är bra att det blir en modernare touch på manuset.
– Jag gillar ju grundhistorien, karaktärerna skulle lika gärna kunna leva idag och vi stöter på ett problem som både ungdomar och vuxna kan relatera till. Det som dessutom är skönt är att det inte bara är Sandy som är den stackars osäkra lilla flickan. Danny är minst lika osäker.

För Staffan Götestam som regisserar föreställningen var det solklart att manuset skulle behöva bearbetas och uppdateras.
– Det tidigare manuset är ganska stelt och gammaldags. Jag har försökt få det att låta som när ungdomar pratar idag. Man ska känna igen tugget och snacket, inte så mycket julklappsrim. Vi får verkligen hoppas att mitt är bättre nu när jag har sagt så, säger han med ett skratt.
Det är nu tredje gången som han är involverad i musikalen Grease. Vad är det då som lockar honom till den om och om igen?
– Det är en rolig, varm, spännande och kärleksfull historia om unga människors bryderier inför sina ”flings”, hur man ska lyckas i skolan och sedan karriären. Alla de där frågorna som unga än i dag grubblar över. Sedan är det en härlig musikal med fantastiska låtar som flera generationer kan.

Även om det blir en modernare variant av musikalen lovar Staffan Götestam att han inte kommer göra något ”fullständigt uppochner”.
– Jag kommer att behålla allt det som är nostalgiskt, som de fantastiska kläderna, dekoren, scenografin och ljussättningen. Däremot måste man ta den med sig till 2019 och göra den begriplig. Man snickrar en liten brygga över till nuet så att säga. Men man kommer att känna igen allt man älskar med Grease.
Maria Zandihn

Dagens fråga

Tror du att Malmö FF går vidare i Europa League?

Loading ... Loading ...