Tuffa år att vänta för Osby kommun

Osby • Publicerad 10 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det fanns flera saker som revisorerna ville lyfta fram.

– Ser man på sikt så är det kommunens nettokostnader i förhållande till skatteintäkter och bidrag som utgör kommunens ekonomiska balans, sa Carl-Magnus Nilsson. Och vi ska ju ha en ekonomi i balans. Och för att vi ska uppnå det som betraktas som en god ekonomisk hushållning så får nettokostnaderna inte utgöra mer än 98 procent av intäkterna, det vill säga vi ska ha två procent över. Nu har vi använt lite mer pengar än vi hade satt som ett mål. Vi har använt alltså mer än 100 procent som står till förfogande och så kan vi inte hålla på.

Vidare pekade Carl-Magnus Nilsson på att det är en stor skillnad på investeringsbudgeten och utfallet.

Investeringar för 234 miljoner kronor skulle göras men utfallet blev 92 miljoner.

För tillfället har Osby kommun 245 miljoner i lån till en ränta på 1,19 procent.

– Det är inget alarmerande i det, sa Carl-Magnus Nilsson, men kommunstyrelsen bör analysera situationen vad som kan inträffa om alla investeringar på önskelistan ska genomföras och räntan höjs och det inte finns några marginaler.

– En skattehöjning är inte realistiskt, den ligger redan på 22,26 procent och är den högsta bland Skånes 33 kommuner. (genomsnittet i Sverige ligger på 20,74 procent) Här hjälper det inte med allmän återhållsamhet utan här måste till en långsiktig plan för att möta kommande ekonomiska utmaningar. Och så här i början av mandatperioden när det är långt till nästa val kanske det finns plats för obekväma politiska beslut? sa Carl-Magnus Nilsson.

Han hade också noterat under punkten ”Årets händelser” i årsredovisningen, så rörde de fem första kommunens interna arbete.

– Jag hoppas att detta inte speglar tjänstemännens och politikernas fokus på hur en kommun ska drivas, utan att man riktar blicken ut mot medborgarna för vilka kommunen är till för.

Med ovanstående påpekanden avslutade Carl-Magnus Nilsson:

– Trots allt så tillstyrker vi inom revisionen att årsredovisningen godkänns och att styrelser, nämnder, beredningar och överförmyndaren beviljas ansvarsfrihet.

– Vår bedömning från revisionens sida är att styrelse och nämnder i Osby kommun i allt väsentligt har drivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från en ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.