GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mattias Olofsson solo – på album och scen

Kultur och Nöje Äntligen är det på väg – Mattias Olofssons soloalbum. I slutet av maj släpps I-landsproblem och första spelningen blir på hemma-plan, på Torsjö Live.– Det är fantastiskt kul att få ha med sig sitt eget band, bara spela sin egen musik och få bygga upp konserten precis som jag vill att den ska vara, säger han.
Publicerad 11 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Mattias Olofsson kommer till Torsjö Live i sommar med ett sitt första soloalbum i bagaget. – Jag har med mig ett band med väldigt duktiga musiker, som alla är från norra Skåne, säger han. PRESSBILD
Mattias Olofsson kommer till Torsjö Live i sommar med ett sitt första soloalbum i bagaget. – Jag har med mig ett band med väldigt duktiga musiker, som alla är från norra Skåne, säger han. PRESSBILD

Det är en rutinerad debutant som nu kastar sig ut som soloartist.

Mattias Olofsson från Bjärnum har frilansat som artist i 15 år och på hans cv finns allt från musikalroller och shower till fars på Eva Rydbergs Fredriksdalsteatern. Han har också en lång karriär som låtskrivare åt såväl Grammisvinnande dansbandet Sannex och polska superstjärnan Margaret som den asiatiska musikscenen.

Hela tiden har drömmen om att få göra något i eget namn funnits där och när albumet nu i princip är klart är han mer än nöjd med resultatet.

– Det känns jättebra och det har varit skönt att inte ha haft någon stress utan jag har kunnat göra det precis som jag vill ha det. Jag tycker det är jättekul och är nöjd – sen får man hoppas att det smittar av sig även på andra.

Influenser till sina låtar, som rör sig i pop-rock-soulgenren, säger han sig ha fått från tusen olika håll, från 60-talet till 90-talet.

– Sen kokar man ner det till sin egen grej och sjunger det på skånska. Allt har spelats in med liveinstrument och soundet är ganska mycket 90-tal.

Varför 90-talssound?

– Jag har alltid gillat 80-talet, men det kan bli väldigt nischat. På 90-talet spelades allt in organiskt, med liveinstrument och duktiga musiker och jag gillar hur det låter. Det är bara att lyssna på artister som Tomas Ledin eller Stefan Andersson – de är tidlösa.

Och skånskan?

– Står jag på scen och sjunger andras låtar gör jag det på rikssvenska, men jag märkte att så fort jag skulle sjunga något eget, eller på ett dop eller bröllop där man verkligen ska vara personlig, hade jag jättesvårt att inte sjunga på skånska. Då kändes det inte som jag. Eftersom jag skriver låtarna och texterna själv måste jag få leverera dem som Mattias. Då blev det bara så.

Låtarna har spelats in i lite olika studios, med duktiga musiker Mattias Olofsson mött under sin karriär, men allt material har satts samman och finslipats lokalt.

– Spindeln i nätet är Joakim Rudolf, som producerar och mixar allting och är mitt bollplank. Han sitter i Tyringe, så oavsett var vi spelat in har allt åkt till dit och satts ihop. Det är extra roligt för han är min bästa vän sedan barndomen. Jag blev frilansartist och han utbildade sig till musikproducent och vi har alltid velat göra något ihop och nu gör vi det, säger Mattias Olofsson.

Sedan han inledde sitt soloprojekt har familjen utökats och Mattias Olofsson och hans sambo Caroline Johansson Kuhmunen, även hon frilansande artist och skådespelerska, är numera föräldrar till både femåriga Lily och tvillingarna Mira och Casper, som snart 16 månader gamla gör sina stämmor hörda genom vår telefonintervju.

– Man får högskolepoäng i logistik, utan att gå på högskola, skojar Mattias Olofsson medan han tar in de två minsta efter en promenad samtidigt som han fortsätter svara på frågor.

Fyra av låtarna på albumet I-landsproblem har redan släppts som singlar. Mattias Olofsson har också gjort en del kortare framträdanden som soloartist – förra året tävlade han till exempel med låten Kryptonit i P4 Nästa och gjorde ett gästframträdande på Bjärnumskarnevalen. Spelningen på Torsjö Live blir dock hans första riktiga fullängdsgig i eget namn.

Du har scenvana så det räcker och blir över, men kan du stå på scen som soloartist?

– Det blir bara en nivå till av rolighet, att få stå där med sin egen musik. Redan när jag började med mitt soloprojekt formulerade jag vad jag hade för mål och delmål. Ett av dem var att få spela på en större festival i Skåne, typ Torsjö Live, så det känns jättekul, säger han.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.