Annons

Sverigedemokraterna har lämnat IS-motion

Osby • Publicerad 11 april 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Carl Bejvel (SD).
Carl Bejvel (SD).

Sverigedemokraterna i Osby kommun gör som partikamrater i flera andra svenska kommuner och har lämnat in en ”IS-motion”.

Bakgrunden är det förslag som kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M), lade fram för ungefär en månad sedan om att bland annat neka återvändande IS-terrorister stöd och göra ett ställningstagande om att de inte är välkomna i kommunen. Förslaget har sedan dess röstats igenom i Staffanstorps kommunfullmäktige.

Annons

Nu har även Sverigedemokraterna i Osby lagt fram en motion.

– Vad som hänt med IS är vedervärdigt. Jag tycker att det är viktigt att ta ställning även i Osby och pröva hur kommunfullmäktige här ställer sig till det, säger Carl Bejvel (SD).

I motionen föreslås kommunfullmäktige i Osby uttala att ”Den som deltagit i, eller understött, terrorism [...] inte är välkommen till Osby kommun”. Vidare ska sådana personer anses ha ”förverkat sina möjligheter att få kommunens hjälp”. Kommunen ska inte bidra med någon ”samhällelig service” eller betala ut försörjningsbidrag eller liknande.

Motionen beskriver även att samtliga nämnder och styrelser som berörs av ett dylikt uttalande ska utarbeta direktiv för att förhindra att ”Osby kommuns ekonomiska eller personella resurser tas i anspråk för någon typ av bistånd, insats eller annat till återvändande IS-terrorister eller andra som deltagit i eller stött terrorism”.

– IS dör inte genom att islamiska staten kollapsat, utan personerna ska ju ta sig någonstans. Vi vill visa att de med den typen av värderingar inte är välkomna i kommunen, säger Bejvel (SD).

Sedan förslaget först kom fram i Staffanstorp har det stött på en hel del kritik, bland annat att motionens innehåll inte skulle rimma med lagar som socialtjänstlagen.

Hur ser du på kritiken mot motionen?

– Om det inte följer lagen får det prövas i en högre instans, konstaterar han.

Hur tror du att inställningen blir från andra partier?

– Jag tror att många håller med i sakfrågan, säger han och fortsätter:

– Sedan finns det ett motstånd mot att bifalla alla SD-motioner, så det kan falla på politisk färg. Då är det beklagligt.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons