Annons

Vittsjömannen döms för tändsticksdådet

Köpenhamn Planerade terrordåd med tändstickor i Köpenhamn.
Hässleholm • Publicerad 11 april 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Den 32-årige syriern från Vittsjö friades i ett terroråtal i Malmö 2017. Nu döms han i Danmark för terroristbrott. 	Foto: TT
Den 32-årige syriern från Vittsjö friades i ett terroråtal i Malmö 2017. Nu döms han i Danmark för terroristbrott. Foto: TT

Den syriske mannen, som varit bosatt i Saudiarabien och Syrien, anlände till Sverige hösten 2015.

Annons

Mannen åtalades senare för brandattentatet mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö den 11 oktober 2016. Telefonkontroll visade att mannen samma natt rört sig i närheten av brottsplatsen. Tingsrätten i Malmö konstaterade att han var IS-sympatisör men då han inte kunde bindas till brottet friades han.

Den så kallade Vittsjömannen släpptes och fick 97 000 kronor i skadestånd för lidande av Justitiekanslern då han suttit häktad i fyra månader.

Läget förändrades när Vittsjömannen åkte över till Danmark. Den 7 november 2017 greps han på Kastrup när han försökte checka in med ett falskt pass till Istanbul.

22-åringen vägrades inresa i Danmark och greps senare med 17 460 tändstickor, batterier, långa knivar och walkie-talkies. Utredningen visade att han fått order från Sverige om inköp.

Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons