Annons

Raj Montana Band tillbaka för att stanna

Kultur och Nöje När Dan Hylander & Raj Montana Band i dag släpper albumet Indigo har det gått 35 (!) år sedan det senaste. – Det var väl på tiden, kan man tycka, säger Dan Hylander och skrattar.
Publicerad 12 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Dan Hylander med Raj Montana Band, som äntligen är tillbaka. I dag släpps nya albumet Indigo och i morgon startar en liten turné, som bland annat tar dem till Malmö Live och Torsjö Live. Foto: Per Jahnke
Dan Hylander med Raj Montana Band, som äntligen är tillbaka. I dag släpps nya albumet Indigo och i morgon startar en liten turné, som bland annat tar dem till Malmö Live och Torsjö Live. Foto: Per Jahnke

Med albumet ”...om änglar och sjakaler” 1984 krönte Dan Hylander & Raj Montana Band sin karriär.

Kort därefter tog bandet en paus, efter flera år av intensivt turnerande. Att det skulle dröja ända tills 2019 innan nästa album kom hade de dock inte planerat, men det har sina skäl.

Annons

– Jag har inte velat göra en reunion utan att alla var med, och Pelle och Clarence (Alsing och Öfwerman, reds. anm.) har varit med i Roxette så varenda gång vi planerat något har det spruckit på att de varit upptagna, förklarar Dan Hylander.

Så egentligen är det Per Gessles fel att vi fått vänta så länge?

– Ja, det kan man säga. Med glimten i ögat så är det så, säger Dan Hylander med ett skratt.

Helt tyst har det inte varit kring Dan Hylander och Raj Montana Band genom åren – 1997 samlades de en sommar och gjorde ett 20-tal spelningar med sitt gamla material.

2017 spelade man tillsammans ett tag igen och för ett år sedan beslutade sig gänget för att spela in en ny platta.

Efter diverse förseningar är den så äntligen klar. Och Dan Hylander är mer än nöjd.

– Jag har varit väldigt petig, särskilt med min egen sång och körerna, så det tog lång tid att få det dit jag ville, men nu är vi där, säger Dan Hylander.

Hur var det att ses igen och spela ihop efter alla år som gått?

– Det var rätt lustigt för det kändes verkligen som i går, det var bara att spela. Det är kul på alla plan – kul socialt och kul musikaliskt och vi är ju väldigt goda vänner. Det har vi glömt bort för att vi inte kunnat ses så mycket de senaste åren även om vi givetvis har träffats och spelat ihop i olika sammanhang.

Prestationsångest över att 35 år senare följa upp ett klassiskt album säger Dan Hylander sig inte ha känt av.

Annons

– Vi har inte tänkt så mycket på hur det kommer att uppfattas för vi har haft fullt upp med att få det så bra som vi vill ha det. Och man kan aldrig konkurrera med sig själv, utan man får nog tänka framåt bara. Jag har inte tänkt alls i försäljningstermer. Det gjorde jag aldrig på 80-talet heller, säger Dan Hylander.

Låtarna på plattan är en mix av sådana som legat ett tag i hans byrålåda och helt nyskrivna och Dan Hylander tror att publiken kommer att känna igen sig.

– Det är uppdaterat, och annorlunda eftersom vi alla utvecklats under åren, men det är samma människor och man hör att det är samma band, säger han.

I höstas gjorde bandet tre gig som togs emot väl och i samband med att plattan nu släpps blir det ytterligare några, bland annat på Torsjö Live. Och de gamla låtarna finns förstås med på repertoaren.

– Det är jättekul. Jag tycker dessutom vi gör det bättre nu än på 80-talet.

Är ni tillbaka för att stanna?

– Ja, det är vi men hur mycket aktivitet vi kommer att ha vet jag inte. Det är folket som bestämmer, säger Dan Hylander.

Fakta:

Fakta: Raj Montana Band 2019

Består av: Dan Hylander, sång och gitarr

Pelle Alsing, trummor

David Carlson, gitarr

Ola Johansson, bas

Hasse Olsson, hammondorgel

Clarence Öfwerman, keyboards

Nya medlemmar är My Olasdotter och Petra Wahlgren, kör.

Spelplan i vår: 13/4 Örebro, 24/4 Stockholm,

25/4 Göteborg,

26/4 Malmö Live,

29/6 Torsjö Live,

24/7 Karlshamn.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons