Sökljus på kommande stipendiater

Hässleholm Hässleholm Inner Wheel club uppmanar nu unga tjejer, som i vår går ut grundskolan i Hässleholms kommun, att söka klubbens stipendier.Två stycken stipendier à 3 000 kronor väntar på två tjejer med initiativförmåga och sociala färdigheter.
Hässleholm • Publicerad 12 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Elizabeth Möller och Ruth Brunner i Hässleholm Inner Wheel Club inför val av stipendiater. Foto: Helén Fingalsson
Elizabeth Möller och Ruth Brunner i Hässleholm Inner Wheel Club inför val av stipendiater. Foto: Helén Fingalsson

Stipendierna delades ut för första gången våren 2012 och nu är det dags att söka inför den kommande skolavslutningen. Det är nämligen först då som stipendiaterna avslöjas.

Förhoppningen är att stipendiekommittén ska ha hittat två värdiga mottagare där var och en får 3 000 kronor.

Elizabeth Möller som tillsammans med Christina Tallinger går igenom ansökningarna förklarar att man bland annat tittar på betyg samt engagemang i någon form av förening eller klubb. Personen ifråga ska också vara en god kamrat, ha initiativförmåga och ha sociala färdigheter.

Det är den samlade bedömningen man tittar på och lämpliga kandidater kallas till en intervju där de får presentera sig själva.

De elever som får motta stipendierna ska även vara beredda att presentera sig själva på septembermötet hos Hässleholm Inner Wheel club.

– Det är väldigt roligt att läsa de olika motiveringarna, berättar Elizabeth Möller som även konstaterar att det finns många duktiga tjejer som står på tröskeln till vuxenlivet.

Inner Wheel grundades 1924 i England som en parallellorganisation till Rotary. 1949 bildades den första svenska klubben vilket innebär att det i år är 70-årsjubileum.

Organisationen har över 100 000 medlemmar i mer än 100 länder och är en av världens största kvinnoorganisationer. I Sverige finns cirka 4 000 medlemmar.

De driver en rad olika projekt som till exempel inköp av narkotikasökande hundar, finansiering av kvinnliga läkares verksamhet på jeeplinjer i Kenya, stöder ett hem för flickor i Garissa i Kenya samt ger stipendier för demensvård.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.