Sara Stridsberg. Foto: Daniel Diaz

Stridsberg vann SR:s romanpris

Det blev Sara Stridsberg som vann Sveriges Radios romanpris för sin Kärlekens Antarktis i år. På fredagen avslutade Sveriges Radio sin Litteraturvecka med att avslöja årets tre pristagare i direktsändning i P1.

Årets romanpris gick till Sara Stridsberg för romanen Kärlekens Antarktis, lyrikpriset till Matilda Södergran för diktsamlingen Överlevarna och novellpriset till Annika Norlin för radionovellen ”Mattan”.
I motiveringen till Sara Stridsbergs pris skriver lyssnarjuryn som utsett den bland annat: ”Trots den brutala döden och det smärtsamma livet är detta en bok om kärlek. Att låta mordoffret berätta sin egen historia ger ett perspektiv vi annars sällan får.”
– Det känns mycket flott att få pris av en lyssnarjury av bokcirklar. Det är fantastiskt med denna stora folkrörelse och bildningsrörelse – ett imponerande arbete med litteraturen verkar pågå därute, säger Sara Stridsberg om priset i ett pressmeddelande.
I motiveringen till Matilda Södergrans lyrikpris står bland annat: ”För att den med en uppmärksamhet som aldrig sviktar rör vid utsattheten att finnas till.”
– Jag är så väldigt glad för priset. Det är en stor ära. Som finlandssvensk poet känns det extra fint att få ett svenskt lyrikpris. Överlevarna är en viktig bok för mig som tog lång tid att skriva och blev något av en vändpunkt i mitt skrivande, så därför är jag väldigt tacksam över att just den kanske hittar fler läsare tack vare priset, är Matilda Södergrans kommentar till priset.
Annika Norlin, som framförallt är kände som artist och låtskrivare, har även tidigare prisats också för sina noveller. 2010 kom hennes novell ”Balthoran” på delad andraplats i tävlingen Umeå novellpris.
I motiveringen till priset till ”Mattan” skriver juryn bland annat: ”Det är igenkännbart, komiskt och tragiskt på samma gång. Den säkra tonträffen och lättheten i hennes egen läsning gör lyssningen lika underhållande som tankeväckande.”
– Priset betyder jättemycket, såklart. För mig är det extra roligt att få det för att novellen för mig är en ny form, det känns extra mäktigt. Tack för det!, är Annika Norlins kommentar.

Sveriges Radios Romanpris delas i år ut för 26:e gången och lyrikpriset är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Den första pristagaren var Nelly Sachs 1958. Novellpriset är nyast och instiftades 2002.