Annons

Integrationen går bättre än vi tror

Opinion Utomeuropeiska invandrare känner sig hemma i Sverige i stor utsträckning.
Opinion • Publicerad 13 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Utomeuropeiska invandrare känner sig hemma i Sverige i stor utsträckning. Deras värderingar liberaliseras ofta när de flyttar hit, efter utbildning och samhällsorientering, och hamnar någonstans mellan hemlandets och svenska värderingar. I en unik studie med 6500 utomeuropeiska invandrare får man en annan bild än den vanliga av att integrationen är misslyckad. De som kommer trivs i stor utsträckning och har relativt goda kunskaper om hur svenskarna ser på världen, och förstår vad som förväntas av dem som del av det svenska samhället. Ju mer de får lära sig, ju mer liberaliserade blir deras värderingar. Det är ingen överraskning: utbildning ökar toleransen för olikheter, oavsett vem som utbildar sig.

Den största skillnaden syns föga förvånande kring sexualitet och familj. Utomeuropeiska invandrare är mer tveksamma än svenskarna till homosexualitet, aborträttigheter och skilsmässa. Men, de känner till svenska värderingar i de här frågorna, och säger sig acceptera dem. Man kan fråga sig om det finns ett egenvärde i att invandrare tänker som en genomsnittssvensk, eller om det inte kan vara i sin ordning att person från Somalia tycker det är konstigt att vi har samkönade äktenskap eller sex före äktenskapet, så länge hen följer svensk lagstiftning och inte beter sig nedsättande mot någon.

Annons

Bi Puranen, som lett arbetet med undersökningen World values survey, bekräftar att en del av förklaringen är att de som väljer att emigrera ofta är progressiva. Men siffrorna har också visat att utbildning och samhällsorientering är effektivt, särskilt för lågutbildade.

Bilden av integrationen som ett misslyckande för Sverige behöver uppenbarligen nyanseras. Media bör fråga sig om man alltför ofta visar ”invandraren” som en person i ett utanförskapsområde, utan önskan om att ta till sig svenska värden. Den kan vara sann i enskilda fall, men representerar som vi ser inte majoriteten av de utomeuropeiska invandrarna.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons