Annons

En välkänd bjärnumsprofil är borta

Personligt Minnesord efter Gösta Kjellberg.
Personligt • Publicerad 15 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Gösta Kjellberg blev 98 år gammal. 
Foto: Bertil Nilsson
Gösta Kjellberg blev 98 år gammal. Foto: Bertil Nilsson

Förre droskbilägaren och taxichauffören Gösta Kjellberg har som tidigare meddelats somnat in lugnt och stilla hemma i lägenheten på Åkaregatan i Hässleholm, omgiven av makan och de båda barnen. Han blev 98 år gammal.

Kjellberg var vid god vigör ända fram till någon vecka före frånfället.

Annons

Den tidigare taxichauffören var en enkel, ödmjuk och optimistisk person, som längtade efter värmen och ännu en sommar.

Å huvudets vägnar var han kristallklar, medan benen bar lite sämre under de sista åren. Inget fel på minnet.

Som droskbilägare i Bjärnum 1946 till 1978 skjutsade han massor av folk – från nyfödda på BB, skolbarn, ungdomar till och från dans och andra nöjen, barnfamiljer, vuxna festdeltagare, pensionärer och andra grupper.

Gösta Kjellberg blev en välkänd profil i Bjärnum och i en stor del av övriga bygden.

Kolleger till honom på 1950-talet var bland andra Viking Persson, Ernst Carlsson och Hjalmar Nilsson. Alla nu borta.

Vi barn, som under andra halvan av 1950-talet åkte skolskjuts med Gösta Kjellberg till och från Tågarps skola, minns hans smärta gestalt, i taxiuniformen och mössan.

Volvodroskan gick jämnt och fint på småvägarna. Vi elever hade stor respekt för ”chaufför Kjellberg”, som vi kallade honom. Han körde alltid säkert. En man att minnas.

Gösta var näst yngst av fyra söner på en bondgård i Änglarp vid Röke.

Modern dog ung. Pojkarna fick tidigt skaffa sig jobb av olika slag. Som vuxna blev alla fyra taxichaufförer: en i Bjärnum, två i Vittsjö och en i Örkelljunga.

År 1946 kom Gösta till Bjärnum, som 26-åring. Första tiden bodde han i ett rum på andra våningen på Bjärnums bryggeri. Han köpte taxirörelsen av fru Ester Troedsson, som tillsamman med sin man Malte ägde och drev bryggeriverksamheten.

Annons

Under taxiåren i Bjärnum körde Kjellberg massor av turer med folk till och från Folkparken i Bjärnum.

En kväll träffade han Alva Johansson från Rullebacken (Gammalstorp) vid Farstorp i just ”Parken”. De skulle sedan få 70 år tillsammans.

Bröllopet stod 1955. Familjen bosatte sig i en villa vid Boställsgatan, nära Bjärnums järnvägsstation. Alva höll bland annat i taxiväxeln och skötte hus och hem.

Familjen kunde inte ta vanlig semester. Nyårsfirande var bara inte att tänka på. Far i huset skulle ju jobba.

Plikten var viktig för droskbilägare Kjellberg, som var noga med tider och annat. Allt för taxikunden! Nattkörningarna blev många.

Grönsakerna i villaträdgården. De dagliga promenaderna. Bastubad och simturer. Gymnastik. Ett sunt liv. Det finns många orsaker till att Gösta Kjellberg blev 98 år.

Den nu avlidne höll en låg profil. Han trivdes med sitt jobb. Ett sätt att koppla av var att åka till barndomshemmet vid Röke för att fiska.

Han drev en tid en dansbana vid Algustorp i Röke. Ett ställe som för övrigt ska återuppstå för en dag nu under försommaren.

Gösta Kjellbergs närmaste är hustrun Alva, 88 år, barnen Mona och Lars-Göran, båda banktjänstemän, med respektive, fyra barnbarn och ett barnbarnsbarn. I sorgen deltar även övrig släkt och vänner.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons