Personal från nationella bombskyddet undersöker en port vid Nobeltorget i centrala Malmö efter en explosion natten till måndagen. Enligt initiala uppgifter skall en person skadats vid händelsen. Foto: Johan Nilsson / TT
Skador på en port vid Nobeltorget i centrala Malmö efter en explosion natten till måndagen. Enligt initiala uppgifter skall en person skadats vid händelsen. Foto: Johan Nilsson / TT
Polisen undersöker delar av porten som landat ute på gatan efter en explosion vid Nobeltorget i centrala Malmö natten till måndagen. Enligt initiala uppgifter skall en person skadats vid händelsen. Foto: Johan Nilsson / TT
Foto: Karsten Petersen
Foto: Karsten Petersen
Foto: Karsten Petersen

Flicka skadad vid explosion

Malmö Vid tvåtiden på natten mot måndagen exploderade en sprängladdning vid Nobeltorget i Malmö.
En flicka ska ha skadats vid detonationen.

Larmet om att man hört en hög smäll kom in till SOS 02.07 på natten. Man kunde konstatera att någon typ av sprängladdning briserat vid en fastighet i hörnet mellan Nobeltorget och Nobelvägen.

– Det är flera uppringare som hört av sig om att de hört en hög smäll, säger Calle Persson, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte ut till platsen. Även personal från nationella bombskyddet kallades dit och undersökte under natten brottsplatsen. På platsen var porten till en garagenedfart bortsprängd. Sprängladdningen var så pass kraftig att delar av porten slungades över två filer på gatan, över refugen och en bra bit in på de mötande filerna. En parkerad bil fick bakrutan krossad och även en på en närbelägen blomsteraffär krossades fönstret.

– Det är svårt att säga något om hur kraftig sprängladdning varit. Det har blivit skador på fasaden och flera fönsterrutor har blivit krossade. Det handlar inte om någon fyrverkeripjäs, då hade det inte blivit sådana skador, säger Calle Persson.

Förutom den bortsprängda porten har fönster krossats på båda sidor om den till den. En 12-årig flicka har skadats av glassplitter när fönstret till hennes sovrum krossades. Flickan har förts till sjukhus med skärskador. Hennes skador bedöms som lindriga.

Några ögonvittnen till händelsen hade man ännu på måndagsmorgonen inte hittat.
– Men trots att det hände mitt i natten en söndag så hoppas vi att någon har sett något. Det här har trots allt hänt vid två av Malmös mest trafikerade gator.

Det är oklart om det finns någon hotbild mot någon som bor i fastigheten.
– Det är ett fyravåningshus så det är många att förhöra. Vi har börjat med förhör men är inte klara än.

Ärende rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och vållande till kroppsskada.