Annons

Rökarna förpassas från centrum

Hässleholm Från den 1 juli träder en ny tobakslag i kraft. Det kommer att krävas tillstånd för att få sälja tobaksvaror, vilket innebär en stor förändring för kommunen och högre avgifter för handlarna.
Hässleholm • Publicerad 15 april 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Att röka på perronger, hållplatser och uteserveringar blir förbjudet den 1 juli.   Foto: TT
Att röka på perronger, hållplatser och uteserveringar blir förbjudet den 1 juli. Foto: TT

Tillstånden ska utfärdas av kommunens tillsynsenhet, på samma sätt som gäller tillstånd att få sälja alkohol.

För rökarna minskar utrymmet radikalt att ta ett bloss i offentlig miljö.

Annons

Glöm blosset på uteserveringen. Det blir totalförbjudet. Samma gäller för lokaler och platser där barn och ungdomar vistas, som idrottsplatser och lekplatser. Skolor, förskolor och andra platser där barn och unga vistas blir etthundra procent rökfria.

Glöm ciggen i lokaler som upplåts för allmän sammankomst eller offentlig tillställning och på alla områden där det bedrivs buss,- tåg- och flygtrafik.

Det vill säga busshållplatser, perronger och områden i anslutning till entréer där allmänheten har tillträde. Man kan inte slinka ut genom dörren på flygplatsen, eller stationen och suga i sig rök. Då måste man ta sig längre bort där inga andra störs av röken.

– I Hässleholm blir nästan hela centrum rökfritt genom den nya lagen, säger kommunens folkhälsostrateg Vidar Albinsson.

Och rökare ska inte tro att de kommer undan förbudet med elektroniska cigaretter, för dessa omfattas också av lagen.

För att dra det ytterligare ett varv så blir det inte ens tillåtet att använda njutningsmedel, som motsvarar rökning men som inte innehåller tobak. Och glöm vattenpipor.

De som går på krogen och till varje pris vill ta ett bloss får lov att göra det i ett separat rum, som det är upp till ställets ägare att inrätta, eller inte ha alls. Sådana rum får inte ha någon kontakt med mat och andra gäster.

Varför vill samhället göra dessa platser där hässleholmare vistas rökfria?

– All tobaksrök är skadlig, även när barn och vuxna utsätts passivt för den. Av hässleholmarna har cirka tio procent astma och därtill finns allergiker och doftkänsliga, som i dag måste välja andra platser och vägar för att slippa tobaksrök, förklarar Vidar Albinsson.

Ett annat skäl är att unga ska slippa se rökande bland vuxna som något normalt och eftersträvansvärt.

Annons

– Hela befolkningen ska alltså ha tillgång till de ytor som nu blir rökfria, säger Vidar Albinsson.

Ett tredje skäl är att skapa bättre förutsättningar för en bättre och mer jämlik folkhälsa.

– Det finns stora skillnader mellan andelen rökare bland högutbildade respektive lågutbildade, säger Vidar Albinsson.

Alla platser där det blir rökförbud ska skyltas.

Det ansvaret vilar på den, eller de som äger och ansvarar för lokalen, eller platsen.

Vidar Albinsson jobbar även nationellt med tobaksfrågan i ”Folkhälsa mot tobak”.

Informationen om den nya lagen har ju nästan varit obefintlig. Varför det?

– Folkhälsomyndigheten har inte fått det uppdraget den här gången till skillnad mot när rökförbud införde på krogen för 14 år sedan. Då visste alla vad som gällde, efter en lång kampanj, säger Vidar Albinsson.

Nu ska landets kommuner uppfinna samma hjul var för sig när det gäller information, skyltning och kontroll.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet undersökte 2016 stödet i befolkningen för rökfria miljöer. 74 procent ville ha rökfria uteserveringar, 83 procent var för rökförbud vid entréer till offentliga byggnader och 79 procent för rökfria hållplatser och järnvägsperronger. Nästan ingen kunde tänka sig rökning på lekplatser.

Annons

Vad händer om folk fortsätter röka på förbjudna platser?

– Den som ansvarar för det rökfria området ska se till att platsen är rökfri. Om inte det görs så kan föreläggande eller vite dömas ut.

Rökaren slipper däremot bli lagförd.

– Lagen ger bättre stöd för den enskilde att säga ifrån och kan anmäla till kommunens tillståndsenhet. Alla måste ta ett ansvar. Cigaretter och tobaksrök hör inte till livsnödvändigheterna, säger Vidar Albinsson.

På balkongen och i parker får man fortfarande röka.

Totalt rökförbud finns inte på agendan ännu. Vissa länder, till exempel Finland, och delstater i USA har infört mycket hårda regler mot tobaksrökning.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons