Annons

Sexor siar om framtiden

Vinslöv Sexorna på Furutorpsskolan i Vinslöv och Vanneberga skola har öppnat dörren till hur de ser på sin vardag i uppsatser, som nu blir tidsdokument för framtida elever.
Hässleholm • Publicerad 15 april 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Mira Palmbrink, Johanna Muhr, Agnes Nilsson och Elin Dahlgren i klass 6C på Furutorpsskolan i Vinslöv tog emot checken på 2 500 kronor för sina uppsatser.  Hembygdsföreningen hade utlyst uppsatstävlingen i Vinslöv och Vanneberga. Foto: Stefan Olofson
Mira Palmbrink, Johanna Muhr, Agnes Nilsson och Elin Dahlgren i klass 6C på Furutorpsskolan i Vinslöv tog emot checken på 2 500 kronor för sina uppsatser. Hembygdsföreningen hade utlyst uppsatstävlingen i Vinslöv och Vanneberga. Foto: Stefan Olofson

På onsdagen delade Hembygdsföreningen ut priser till de utvalda uppsatserna eleverna i klass 6 A, B och C vid Furutorpsskolan. Eleverna i Vanneberga skola får sitt pris vid ett annat tillfälle.

53 elever har skrivit om hur de ser på Vinslöv i dag och vad de tror hur orten ser ut om 50 år.

Annons

Uppsatserna ska ingå i Hembygdsföreningens jubileumsbok med anledning av föreningens 60-årsjubileum i år.

När hembygdsföreningen startade 1959 fick eleverna i byn skriva något om Vinslöv och hur de såg på framtiden. Det blev en skoltidning.

Ett genomgående tema både då och nu är hur stor plats idrotten tar i barnens liv och förväntningar.

– Vi försöker väcka de ungas intresse för både bygden och hembygdsföreningen, genom uppsatserna. Sjätteklassarna har varit med på Västergården när de gick i trean och prova på hur ett gammalt bondehushåll fungerade. Många har även deltagit i summercamp, som samlar barn från årskurs två till sex här i Vinslöv, berättar Karin Svensson, som varit hembygdsföreningens kontaktperson med Furutorpsskolan under uppsatsprojektet.

Lars Persson, tidigare ordförande i föreningen är en av initiativtagarna till uppsatsprojektet.

– Hembygdsbokens författare är i de flesta fall äldre personer, vilket präglar deras inriktningar och uppfattningar. För att öka intresset om bygdens utveckling och historia och få en bild av hur den yngre generationen ser på byns framtid bjöd vi in klasserna sex i Vinslövs och Vanneberga skolor att skriva uppsatser. Ämnena har varit ganska fria men med inriktning mot Vinslövsbygden.

Vad är det då som eleverna tycker behövs i Vinslöv?

En simhall och en ishall står på önskelistan och en tjej som rider tycker att det ska byggas en ridanläggning, eller någonstans där man kan rida.

Elin Dahlgren i klass 6 C tycker att det finns mycket att göra i Vinslöv.

– Mesta delen går jag ju i skolan. Jag älskar att spela fotboll och vara med boysen, skriver hon.

Annons

Mira Palmbrink i 6 C tycker att sport är en viktig del av Vinslöv.

– Jag sportar för att hitta nya kompisar och utmana mig själv och för att jag tycker om att röra mig. 14 av 21 elever i vår klass spelar handboll.

Nicole Dahlholm i 6A saknar en hockeyklubb och en simklubb i Vinslöv.

Alicia Mathiasson i 6A ser Vinslöv som en storstad i framtiden för att befolkningen växer med alla nysvenskar.

– Jag tror att Vinslöv växer ihop med Hässleholm.

Alicia vill även se en större tågstation, en sminkbutik och fler klädbutiker.

6 C:s klassföreståndare Thomas Clementsson menar att historia är viktigt.

– Man måste veta hur det var förr och hur det påverkat oss i dag, säger han.

Intäkterna från skoltidningen 1959 gick till en resa till Gotland.

– Eleverna vill hyra en stuga i Breanäs för prispengarna, där de kan paddla, bada och sova över Varje klass får 2 500 kronor, berättar Thomas Clementson.

Lars Persson stod för prisutdelningen. Hembygdsföreningen står för prispengarna.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons