Lantbruksjournalist Lasse Angantyr.

Klagar de på vädret? Bara håll med!

På landet/Gästkrönikan

Det kliar i ögonen på många människor den här tiden på året. För landets lantbrukare är det snarare så att det kliar i fingrarna, vårbruket är redan igång. 1 mars går startskottet för många då det blir tillåtet att sprida gödning på åkrarna. I vissa trakter går det faktiskt att känna på lukten vilket datum det är.
Årets vårbruk är lite speciellt. Det är året då många ska försöka ta igen det som förra sommarens torka fördärvade. 2018 blev ett förlorat år för många lantbrukare. Halva spannmålsskörden torkade bort och för djurbönderna har det varit en tuff utmaning att ordna med foder som ska räcka under hela vintern.
Men lantbrukare är ett speciellt släkte. Även fast de just tagit sig igenom det svåraste året i mannaminne ger de sig ut på åkrarna med hopp om att det här året ska bli något helt annat.

Det finns en seglivad myt om att lantbrukare alltid klagar. Om det regnar så regnar det för mycket och om solen skiner vill de ha regn. Jag som regelbundet träffar lantbrukare kan dock konstatera att det är en yrkesgrupp som klagar ovanligt lite med tanke på vilka förutsättningar de har att jobba med. Det finns nog få företagare som satsar så stora mängder tid och pengar med så stora risker.

Jag har träffat lantbrukare som gjorde bokslut efter förra året och konstaterat att företaget förlorat miljonbelopp och enda sättet att klara de löpande kostnaderna var att gå till banken och belåna jordbruksmarken.
Värre är det för unga lantbrukare som driver arrendegårdar, de har ingen mark att belåna och en maskinpark att betala av.
Men samma lantbrukare som tvingats att ta ett lån på drygt tre miljoner kronor för att kunna fortsätta driva företaget konstaterar krasst att det är som det är. Det går inte att göra något åt vädret, det är bara att kämpa vidare.

Jag ska erkänna att hade jag varit i deras situation, om jag jobbat minst 60 timmar i veckan under stora delar av året och inte tjänat en krona, då hade jag nog gett upp. Men så finns det en stor skillnad på att driva lantbruksföretag som funnits i familjen i många generationer jämfört med många andra typer av företag. De unga killar och tjejer som tar över gårdarna från sina föräldrar ser inte gårdarna som något de enbart ska tjäna pengar på. De förvaltar gården och jordbruksmarken för kommande generationer.

Det är kanske förklaringen till att en del lantbrukare är lite gnälliga. De har mycket som vilar på axlarna. Med det sagt kanske vi andra ska låta lantbrukarna gnälla lite. Det är ventilen som gör att de står ut med slitet. Ett slit som gör att vi faktiskt får mat på bordet. Vi importerar fortfarande stora mängder av de livsmedel vi äter i Sverige men utan våra lantbrukare skulle vi stå helt utan livsmedelsförsörjning.
Så nästa gång ni träffar en bonde som klagar på vädret, se då till att bara nicka och håll med.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...