Sport

FMCK drog igång USM-säsongen

Fortsatt full fräs på Hovdala för FMCK i alla fall fram till siste juni 2021. Det kan också sluta med att klubben får stanna kvar i området. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV
Sport
Sport André Blohmé vurpade
– Emma Johansson bästa hemmaförare med en fjärdeplats.

Det var full fart när den svenska ungdomseliten i enduro intog markerna omkring Hovdala slott under lördagen.

Runt 150 deltagare i åldrarna 12–18 år från hela Sverige hade samlats för att mäta krafterna med varandra och njuta av att motorsäsongen är igång igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

”Kalle” klasstvåa bakom totaltvåan Flodin

Johan ”Kalle” Green.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Motorsport Johan ”Kalle” Green blev tvåa i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen. Men det gick inte att haka på Patrik Flodin som blev totaltvåa!

På förhand var det en SM-klass som stack ut från alla de andra, både i antalet deltagare och i potentiella vinnarbilar. Mitt i detta getingbo återfanns även de lokala åkarna Johan Green, Hässleholms MK, Hans Johansson, Olofströms MK, och Johannes Haraldsson, Hässleholms MK. Av dem blev det en tidig exit för Johannes via en avåkning redan på den första sträckan. Andra intressanta namn i startlistan i klassen var Patrik Flodin, Jonas Kruse, Jonas Åkesson samt Tom Kristensson som passade på att få lite mil i benen inför kommande internationella styrningar.

Patrik Flodin är alltid en frisk fläkt, det oavsett om det gäller att åka fort i skogen eller på bana. Till årets Snapphanerally kom han till start i en mycket potent Volvo 940 och Patrik, som tävlar för Ilsbo MK hade Göran Bergsten i högerstolen och drog upp ett högt tempo redan från start och han följdes närmast av Jonas Åkesson och Tom Kristensson. Johan Green följde med där efter och var på väg mot en bra tid på första varvet på Hovdala men blev sinkad av en puntkering.

– Ja, det var lite små struligt idag. Sen fick vi problem på sista servicen. Men själva åkningen är jag mycket nöjd med, sa Green som fick se många ekipage kliva av under dagen. Jonas Åkesson fick problem med bränsletillförseln och precis framför Norra Skånes utsända, efter en högersväng, tackade Tom Kristenssons koppling för sig, på dagens näst sista sträcka.

Det här var inte Tom Kristenssons tävling. JVM-ledaren kom inte i mål.
Foto: Stefan Sandström

Det gjorde att Johan Green kunde fortsätta avancera i resultatlistan och han slutade till sist som klasstvåa och körde in som totaltia mellan Robin Adolfsson och Mats Jonsson.

– Vi har ju även anmält denna tävling som jokertävling vilket ger extra poäng i SM och det blev även bra med poäng på tävlingens powerstage.

– Ja, det bör ju ge ett bra lyft i tabellen. Men sen kan ju andra ha sina jokertävlingar kvar att ta.

Att det gick fort för Patrik Flodin var lätt att se men att han skulle ratta in sin bil som totaltvåa i tävlingen var det nog ingen som hade trott på förhand.

– Det gick bra och det var verkligen vägar som passade min bil. Inte så mycket start och stopp utan det var mycket åka i hög fart och med gott om plats att ställa upp bilen, förklarade Flodin.

– Jag tycker mycket om att köra ute på Hovdala. Inte minst sådana här dagar när allt bara flyter på och du får farten med dig hela tiden.

Patrik Flodin körde in en mycket imponerande andraplats i totalen.
Foto: Stefan Sandström

Med en startforcering på den andra Hovdalasträckan så klev Hällefors Emil Karlsson upp som trea och såg till att förpassa bröderna Jakobsson från Nyköping i sin Toyota utanför prispallen.

– Det har gått över förväntan idag. Jag är mycket nöjd med en pallplats, sa Emil Karlsson.

Jonas Kruse med Maja Bengtsson slutade sjua efter en jämn och fin körning under dagen och han placerade sig före Hans Johansson med några enstaka sekunder.

Sport

PG körde hem Snapphanerallyt

PG Andersson i sin Ford Fiesta.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Motorsport PG Andersson vann Snapphanerallyt men duellen med Mattias Adielsson uteblev. Adielsson bröt redan på andra sträckan.

Det var inte helt oväntat den internationellt erfarne PG Andersson med Anders Fredriksson i högerstolen som stod om totalvinnare när EC Snapphanerallyt avgjordes med start och mål på Hässleholmsgården. Detta var även omstart på årets Rally-SM som lockat ett stort startfält ner till Skåne.

– Det var fantastiskt kul att det gick att genomföra denna tävling, ett stort eloge till arrangörerna för det, sa PG som tävlar för Årjängs MK och rattade en Ford Fiesta.

– Självklart vill vi bjuda på show och ha publik på tävlingarna men samtidigt är det ju upp till oss i bilen att prestera bra tider och då har ju inte publiken i sig så stor betydelse.

Många trodde ju på en stor duell mellan PG och vinnaren av den första deltävlingen Mattias Adielsson tävlandes för Göteborgs MF och körandes en Skoda. Men den förväntade kampen uteblev. Redan på dagens andra sträcka fick nämligen Adielsson tacka för sig efter problem med växellådan, han åkte helt enkelt av och skulle lägga i backen men gjorde det för snabbt så att något gick sönder och Adielsson fick snällt parkera bilen.

Efter det var det bara för PG att hålla bilen på vägen vilket han gjorde med bravur och segermarginalen i klassen blev stor. Bakom gick de båda Skodaåkarna Stig Andervang och Thomas Thunström en jämn kamp om andraplatsen och där Thomas körning på Hovdala på andra varvet räckte till att bli klasstvåa samt att sluta trea i totallistan. Placeringen fick han lite till skänks på sista sträckan när Stig Andervang både först snurrade och sedan fick stopp innan han kom väg igen. Om resterande säsong kommer att kunna genomföras så kommer det säkert åter bli en stor kamp om de ädlaste SM-medaljerna i klassen.

Thomas Thunström vann kampen om andraplatsen.
Foto: Stefan Sandström

Även i den andra 4 wd-klassen så blev det också slut på spänningen i förtid. Jari Liiten, Sandvikens MK, och Kristoffer Karlsson, SMK Trollhättan, körde vissa sträckor på tiondelen lika snabbt men Kristoffer kom aldrig till start på den sista sträckan så det blev stora luckor ner till Robin Adolfsson, Wäxjö MS, samt comebackande Mats Jonsson vilken rattade in sin Skoda till en tredje plats.

– Det var kul att vara tillbaka. De är bra och snabba ungdomarna så idag hängde vi inte riktigt med, sa Jonsson.

– Äntligen fick jag köra en hel tävling i Hässleholm utan några större problem. Jag är väldigt nöjd med allting och allt har fungerat under dagen, sa Jari Liiten.

Jari Liiten i sin Mitsubishi.
Foto: Stefan Sandström

I den minst motorstarka SM-klassen blev det precis samma prispall som för juniorerna. Det blev skånskt på andra plats genom Victor Hansen,, SMK Hörby med kartläsaren Victor Johansson, Ryds MK. Åt Pontus Lönnström, KAK, var det inget att göra då Pontus skruvade upp tempot efterhand.

– Jag började lite avvaktande på morgonen. Men sen gick det jättebra, sa Pontus som även fick med Joakim Landberg på prispallen. Joakim som var på väg att sluta på silverplats, snurrade bort sig på den sista sträckan vilken Victor Hansen kunde utnyttja.

Pontus Lönnström var starkast bland juniorerna.
Foto: Stefan Sandström

Sport

”Andra matchen i rad vi möter halvfeta gubbar”

Niclas ”Kneten” Lindeqvist.
Foto: Robert Rolf
Sport
Fotboll IFK Osby förlorade med 0–3 mot Rydsgård efter sju katastrofala minuter och ett mycket kontroversiellt beslut.

Spelmässigt var det inte mycket att klaga på för IFK Osby i matchen mot Rydsgård. Resultatmässigt gick det inte lika bra.

– Rydsgård spelar brittisk 80-talsfotboll. Allt låter som en dålig ursäkt men någonstans tycker jag att vi är det bättre laget, säger Osbys tränare Niclas ”Kneten” Lindeqvist.

Rydsgård hittade en strategi som gjorde det svårt för Osby.

– Varenda frispark de har skickar de långt, rakt upp. De kastar inkast till någon som kan slå upp den, konstaterar ”Kneten”.

Osportsligt mål

Rydsgård gjorde sina tre mål på sju minuter i matchens första halvlek. Det andra målet blev mycket kontroversiellt. IFK Osbys målvakt Johan Nilsson drog av sig hälsenan när han skulle spela ut bollen och Rydsgårds anfallare snappade upp bollen och gjorde mål i stället för att spela ut den.

– Det finns ingen regel om det, det är bara sportsmanship, suckar ”Kneten”.

Med Oscar Berg borta på grund av hjärnskakning klev Anton Malm in i målet trots att han bara har gjort en träning på två månader. Det gick helt okej men först fick Rydsgård in ett mål till.

– Berg är borta bara för att en klumpig jävel springer över honom som en stridsvagn i förra matchen. Jag hoppas han är tillbaka på tisdag, säger ”Kneten”.

Halvfeta gubbar

Vänsterbacken Liam Frick bröt handleden efter en hård tackling och ”Kneten” kritiserar den fysiska fotboll som ofta tillåts i fyran.

– Det här är andra matchen i rad vi spelar mot halvfeta gubbar som springer rakt över våra spelare. Deras forward bestämmer sig för att han skall skicka ut Liam på B-planen och så är det bara för ambulansen att komma igen, säger han.

”Kneten” har nu åtta man borta inför jumbomötet med Sjöbo på tisdag.

– Nu måste väl ändå oturen vara slut? Vad mer kan hända oss? Att blixten slår ned i klubbstugan?

Finns det då något positivt att hämta från en sådan här match? Tja, Otto Nilsson gjorde sin första match från start på nästan två år och gjorde det med bravur. Och Caesar Lorentzson gjorde en grym insats som mittback.

Sport

Ståhl över 68 meter igen: "Bra känsla"

Daniel Ståhl tog sitt sjätte SM-guld i diskus på lördagen.
Daniel Ståhl tog sitt sjätte SM-guld i diskus på lördagen.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Sport
Sport Sjunde tävlingen i rad över 68 meter.
Daniel Ståhl fortsätter att leverera kast i världsklass.
– Svensk mästare, det är helt underbart, säger han efter diskusguldet på friidrotts-SM.

På SM i Uppsala drog diskusstjärnan till med 68,74 som bäst och har nu gjort sju tävlingar i rad över 68 meter, med världsårsbästat på 71,37 i Sollentuna som toppnotering. Bara fyra andra kastare har varit över 68 i världen i år.

– Det blir bättre och bättre. Jag var lite ringrostig för två månader sedan men nu börjar jag hitta en bra känsla. Nu är det bara att dundra på här under resten av tävlingarna i augusti och september, säger Ståhl.

Efter fyra underkända kast och "bara" 65,26 i första omgången kom Ståhls fullträff i den femte omgången.

– Jag var lite loj de första fyra omgångarna, men sedan fick jag bra rytm i femte, säger Ståhl.

När guldet var hemma gjorde han sin guldrusch ut på gräsmattan på innerplan.

– Formen är god, det är bara att tävla vidare nu så blir det ännu längre.

Närmast väntar tävling i Ungern på onsdag innan Diamond League-galan i Stockholm den 23 augusti.

Simon Pettersson slutade tvåa på 64,73 och Axel Härstedt blev trea på 58,77.

Daniel Ståhl är regerande världsmästare och innehar det svenska rekordet på 71,86 från förra sommaren. Världsrekordet på 74,08 innehas alltjämt av tysken Jürgen Schult.

Simon Sjöstrand/TT

Marie Carlsson/TT

Sport

Ny otäck cykelkrasch

Remco Evenepoel ligger på marken efter att ha kraschat ned i en ravin i Lombardiet runt på lördagen.
Remco Evenepoel ligger på marken efter att ha kraschat ned i en ravin i Lombardiet runt på lördagen.
Foto: Fabio Ferrari/AP/TT
Sport
Sport

Ännu en otäck krasch skakar cykelvärlden.

Belgiske stjärnan Remco Evenepoel fördes till sjukhus i ambulans efter att ha kraschat ned flera meter i en ravin under Lombardiet runt. Evenepoel åkte över en brobarriär i nedförsbacke men "var vid liv och vid medvetande", rapporterar italienska tv-stationen Rai.

Hans stall Deceuninck-Quickstep skriver att Evenepoel är vid medvetande och undersöks på sjukhuset i Como.

Den 20-årige belgaren har med nio segrar tagit flest vinster den här säsongen och var favorit inför loppet som vanns av dansken Jakob Fuglsang.

För drygt en vecka sedan inträffade två allvarliga krascher i Polen runt – som vanns av just Evenepoel – och där den värst drabbade blev nederländske cyklisten Fabio Jakobsens. Hans tillstånd beskrevs från början som livshotande, han försattes i konstgjord koma, men väcktes efter några dagar och har sedan förflyttats till ett sjukhus i sitt hemland.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Sport

Röke vann säkrare än det ser ut

Sandra Malms Röke plockade tre poäng.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Fotboll Röke IF hade kontroll på matchen mot Smålandsstenar. Men en reducering med matchens sista spark betyder att matchen slutade 4–3.

Fyra mål av fyra olika målskyttar ledde till tredje raka Rökesegern, den här gången mot Smålandsstenar.

– Det är väldigt konstigt att det blev jämnt, konstaterar Rökes tränare Julius Sjödahl.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Pressad Sagnia slog till på nytt

Khaddi Sagnia tog SM-guld i Uppsala efter en rysare.
Khaddi Sagnia tog SM-guld i Uppsala efter en rysare.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Sport
Sport Hon var pressad och låg "bara" tvåa inför sista hoppet på SM.
Då slog Khaddi Sagnia till och vann på 6,72.
– Fy fan vad nervöst det var, säger längdhopparen.

Med stor marginal till plankan och något som liknade ett säkerhetshopp lyckades Khaddi Sagnia med ännu ett hopp över 6,70 meter. Längdstjärnan hade, liksom många andra, problem med luriga vindar på SM i Uppsala och med tre underkända hopp petades hon i sista omgången ner till andra plats av Erica Jarder som nådde 6,42.

Men Sagnia samlade sig – och levererade ännu ett superhopp. Under kvalet hoppade hon 6,74 och i finalen blev det nästan lika långt: 6,72 i sista omgången.

"Var nervöst"

Hon berättar att tankarna skenade i väg inför avgörandet.

– Det var nervöst. Fy fan vad nervöst det var. Det var lite jobbigt. Jag kände att “det är nu eller aldrig”. Jag ville inte gå härifrån med en silvermedalj för jag vet att jag har så mycket mer i mig, säger Sagnia.

26-åringen valde att gå på säkerhet för att få med sig resultatet i sista.

– Det var bara att försöka vara säker på löpningen och springa på som jag har gjort tidigare och attackera plankan, säger Sagnia, som hade det kämpigt i värmen.

– Jag höll på att smälta på arenan.

Kinsey imponerade

Att hon lyckades hoppa så långt utan att träffa plankan bådar gott inför framtiden, säger hon.

– Jag är jätteglad. Jag visar mig själv vilken kapacitet jag har samt att lägstanivån har höjts, det gör mig gladast för det visar att vi är på god väg mot längre hopp och att jag kan blanda mig in internationellt.

Khaddi Sagnia har hoppat näst längst i världen i år, 6,81 i Mölndal i juni, vilket också är hennes personbästa.

SM-bronset gick till Tilde Johansson som hoppade 6,33 och årsbästa.

Även höjdhopparen Erika Kinsey imponerade. Trots att hon haft svårt att träna under våren eftersom USA, där hon bor, varit nedstängt på grund av coronapandemin, klarade hon 1,95 meter i första försöket i sin andra utomhustävling för säsongen.

Det placerar henne som fyra i världen i år.

Kinsey försökte sedan på nya personbästat 1,98, men rev ut sig.

Sofie Skoog slutade tvåa på 1,89 – nytt säsongsbästa – och Bianca Salming blev trea på 1,87, även det säsongsbästa.

Marie Carlsson/TT

Simon Sjöstrand/TT

Sport

Sköna comebacken: "Kan inte bli bättre"

Djurgårdens Nicklas Bärkroth jublar efter sitt 2–0-mål mot Örebro.
Djurgårdens Nicklas Bärkroth jublar efter sitt 2–0-mål mot Örebro.
Foto: Kicki Nilsson / TT
Sport
Sport Han var tillbaka efter en skada – och inhopparen Nicklas Bärkroth var på kort tid inblandad i det mesta.
Samtidigt håller Djurgårdens fina form i sig och det regerande mästarlaget är med i den allsvenska toppstriden efter 3–0-segern borta mot Örebro.   

– Kroppen kändes bra och att få kröna det här med ett mål och en assist i comebacken när vi vinner…det kan inte bli bättre, säger Bärkroth.

Djurgården förlorade hemma mot ÖSK i inledningen av serien. Men i returen i Örebro tog de formtoppade mästarna en ny trepoängare – på Behrn arena där Dif inte förlorat på tio år.  Tabelltrean är nu uppe i fem vinster på de sex senaste matcherna.  

– Det är i toppstriden vi ska vara, där vi vill vara och hör hemma. Spelmässigt tycker jag också att det sett riktigt bra ut nu på slutet, säger Bärkroth.

Tuff säsong

Djurgårdens kvicke ytter har annars för egen del haft en tuff säsong. Efter de tre inledande matcherna åkte han på en skada och tvingades opererar menisken i juni. Så bortamatchen på lördagseftermiddagen mot Örebro var alltså hans återkomst i allsvenskan.  

– Skador kommer aldrig lägligt. Men det var i en period där jag kände att min formkurva verkligen var på väg uppåt. Tråkigt att åka på den skadan men jag har jobbat på bra nu under rehab-perioden och lyckats bibehålla självförtroendet.  

Första halvleken var ganska tempo- och chansfattig och det var knappast något skönspel på det stekheta konstgräset i Örebro.  

– Det här måste vara en av de varmaste matcherna som jag spelat, och ändå spelade jag bara typ 25 minuter. Så hatten av för dom som spelade hela matchen, säger Bärkroth.

Eller som han också uttryckte det till Dplay:  

– Det var riktigt varm på planen. Man letade efter kameler därute på slutet.

Mål före paus

Precis före pausvilan inledde Emmanuel Banda målskyttet när han kom upp fint på en hörna och välförtjänt nickskarvade in sin första allsvenska fullträff i karriären bakom Örebromålvakten Oscar Jansson. 

Så efter 83 minuter kunde Nicklas Bärkroth skicka in 2–0 efter att skottet gått via ÖSK-mittfältaren Nordin Gerzic och ställt målvakten Oscar Jansson.  

– Det måste ju vara allsvenskans snyggaste mål hittills alltså… Inte direkt va? Nä, det kommer en boll och jag ser att jag kan hinna fram på den och lyckas få till en bra träff, men den studsar på en motståndare och går åt andra hörnet och ställer deras målvakt. Så det var en skön känsla när den rullade in.  

TT: Sen hann du som inhoppare med att ordna en assist på kontot också.  

– Precis. Det var en bra omställning och jag sätter den på (Edward) Chilufya och har gör ju resten själv. Det var skönt att få 3–0 där och stänga matchen helt.  

Redan på måndag reser Djurgården till Ungern och på onsdag avgörs enkelmötet med Ferencváros i den första kvalomgången i Champions League.  

TT: Spelar du från start då? 

– Det är oklart. Jag väntar ju barn så det är inte ens säkert att jag kommer åka med. Så vi får se hur det utvecklar sig. Om inte min flickvän har fött innan så stannar jag hemma med henne, säger Nicklas Bärkroth.   

Tobias Wolf/TT

NÄSTA ARTIKEL