I Örkelljunga och Hässleholm får man mest fritidshus för pengarna. Foto Hasse Holmberg / TT / Arkiv

Mest fritidshus för pengarna

Hässleholm Enligt Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning är det i de skånska kommunerna Örkelljunga och Hässleholm som köpare får mest yta fritidshus för pengarna.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter fritidshus du får för en miljon kronor i landet.

Resultatet visar att det är i de skånska kommunerna Örkelljunga, Hässleholm och Höör som kvadratmeterpriset är som lägst.
Där har köpare goda chanser att fynda sommarställe och får hela 81, respektive 76 och 74 kvadratmeter fritidshus för en miljon kronor.
Längst ned på listan över prisvärda kommuner hamnar istället Värmdö, Haninge och västkustfavoriten Kungälv. Här får du endast 16, respektive 17 och 19 kvadratmeter för samma slant. Båstad, Strömstad, Österåker och Halmstad är andra populära fritidshusorter med höga priser.
– Tidigare har många svenskar haft utrymme att låna pengar på sina befintliga bostäder för att investera i fritidsboenden. De införda amorteringskraven gör det dock svårare, vilket har skapat en mer segregerad marknad för fritidshus, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.
– Definitionen av ett fritidshus är ett hus, stuga eller torp på landsbygden som huvudsakligen är utformad för att bo i endast under vissa perioder. Idag vill dock allt fler ha en plats där de kan spendera tid året runt och skillnaden mellan åretruntbostäder och fritidshus börjar successivt suddas ut.

– Vi ser färre sommarstugor med utedass och egen brunn och fler med bekvämligheter såsom varmvatten, el och bredband, tillägger Liza Nyberg.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du fikat på kafé i sommar?

Loading ... Loading ...