Grannsamverkan är en av världens mest spridda metoder för att motverka brott, berättar drog- och brottsförebyggaren Annica Nilsson. Foto: Kristina Höjendal
Under ett pågående inbrott ska man ringa 112 och man får ingripa utifrån vad situationen kräver, fick besökarna veta.
Kommunpolisen Veronica Gustafsson informerade om att skyltar för grannsamverkan kan hämtas hos polisen.

Betydligt färre brott med grannsamverkan

HÄSSLEHOLM Tjugo inbrottstjuvar fick frågan vad de tyckte var mest avskräckande. 19 svarade grannsamverkan.
Därför vill såväl polisen som kommunen och försäkringsbolaget gärna se att fler grannar samarbetar för sin trygghet, men de manar också till eftertanke med vita skåpbilar.

– Alla som kör runt i vita skåpbilar är inte tjuvar. Det är många hantverkare som har sådana bilar, säger kommunpolisen Veronica Gustafsson med ett skratt, när 21 personer samlas på i Hässleholms polishus under tisdagskvällen.
Syftet var att få mer information om grannsamverkan – något som redan finns på ganska många håll i kommunen. Dessutom är antalet bostadsinbrott just nu lågt, vilket dels förklaras med just grannsamverkan men också med landets gränskontroller.

Kommunens drog- och brottsförebyggande samordnare Anna Sjöholm och Annica Nilsson berättar att en ny studie visat att antalet inbrott minskat med 28 procent där det fanns grannsamverkan, jämfört med ett kontrollområde utan.
Skyltar i området och frågvisa grannar har med andra ord stor effekt, men i dag har det även dykt upp modernare varianter på Facebook, där bybor tipsar varandra om misstänkta personer och fordon. Kommunpolisen Veronica Gustafsson är inte odelat positiv till den här trenden:
– Jag ställer mig frågan hur man ska veta att det är en bil där föraren tänkt begå brott. Det kan vara en oskyldig människa och så lägger man ut registreringsnumret, och vem som helst kan dela och sprida inlägget.
Istället tipsar hon om en mobilapp för grannsamverkan där samma typ av information kan delas, men bara till just de människor man väljer ska se den.
Dessutom finns det förstås fler sätt att skydda sig på. Be grannen att tömma brevlådan och klippa gräset är gamla välbeprövade knep – att dna-märka och köpa en lampa som avger ett flimrande ljus, som om man ser på tv, är två modernare.

Grannsamverkan i fysisk form kan dessutom ha effekten att man räddar någons liv, konstaterar Anna Sjöholm:
– Om jag vet att min granne alltid brukar gå en morgonpromenad klockan åtta och hon plötsligt inte gör det, ja då kanske jag ska knacka på och kolla läget. Våld i nära relationer är annat som man kan upptäcka.

Dagens fråga

Drabbades du av torsdagens stora strömavbrott?

Loading ... Loading ...