Annons

Bond­för­nuft för gott le­dar­skap

Krönika Bond­för­nuft ger utan tve­kan goda för­ut­sätt­ningar men är kan­ske inte den av­gö­ran­de fak­torn för ett gott le­dar­skap.
Opinion • Publicerad 17 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Den som växer upp på en bond­gård får re­dan som barn vara med i ar­be­tet, ef­ter för­må­ga. Det vet jag av egen er­fa­ren­het, och det vet ock­så för­fat­ta­rna till boken ”le­dar­skap med bond­för­nuft”, Bengt och Eli­sa­beth Falemo (Eker­lids för­lag), som båda är upp­vux­na på bond­gårdar. (För trans­pa­rens – jag känner båda se­dan ung­doms­åren.)

Det finns många ord med ne­ga­tiv ladd­ning som an­spelar på bön­der, som bond­lurk, bond­fång­a­re och bond­tur. I stor­stads­pressen och i många tv-pro­gram är det detta per­spek­tiv som är do­mi­ne­ran­de.

Annons

Makarna Falemo vill hell­re föra fram be­greppet bond­för­nuft som ett po­si­tivt laddat be­grepp och teo­rin att en upp­växt på lands­bygden ger goda för­ut­sätt­ningar för le­dar­skap.

För­fat­ta­rna har in­ter­vjuat tio kända le­da­re, med Rune Andersson, känd fö­re­tags­le­da­re bland an­nat i Trel­le­borg AB, som 75-årig nes­tor och Pernilla Lundqvist, Nordenchef för kon­sult­fö­re­taget EY, som den yngsta (inte fyllda 40), i syf­te att för­söka ut­röna om den ge­men­samma fak­torn att de är upp­vux­na på lant­bruk ger spe­ci­ella kun­skaper och er­fa­ren­heter som varit be­ty­del­se­fullt för deras le­dar­skap.

De tio in­ter­vjuade är el­ler har varit le­da­re i pri­vat som of­fent­lig sek­tor. De är di­rek­törer och ge­ne­ral­di­rek­törer, en var lands­höv­ding och flera har er­fa­ren­het från po­li­tik och or­ga­ni­sa­tions­liv.

Det som förenar dem (oss) som vuxit upp på ett lant­bruk är det ti­diga an­svars­ta­gan­det. Det till­sam­mans med att all­tid göra sitt bästa be­tonas av många av de in­ter­vjuade. Flera pekar ock­så på att det är vik­tigt att göra fär­digt sina syss­lor utan att snegla på kloc­kan.

Är­lig­het, att kun­na lita på varandra, fram­hålls som cen­tralt lik­som att ha re­spekt för andra män­ni­skor. Öd­mjuk­het och fram­gång går hand i hand, en­ligt flera. ”Ju mer makt man har, des­to mer öd­mjuk måste man vara”, för­klarar Pe­der Larsson, som bland an­nat varit vd för Ica Sverige och Hem­tex.

Man ska inte tro att man är märk­vär­dig för att man nått fram­gång, är en upp­fatt­ning som ge­ne­ral­di­rek­tören Ing­rid Petersson, född i Små­land på 1950-talet som flera av de in­ter­vjuade, på­minner om att hennes mam­ma brukade säga. Det­sam­ma brukade Eli­sa­beth Nils­sons mam­ma säga. Nilsson var den första högre chefen inom stål­in­du­strin och blev vd för Jern­kon­to­ret och senare lands­höv­ding.

De in­ter­vjuade har lik­ar­tade er­fa­ren­heter från upp­växten och ung­domen och har gans­ka lik­ar­tad syn på le­dar­skap. Lång­sik­tig­heten är grunden för jord- och skogs­bruk, och det har de flesta tagit med sig till sin yr­kes­verk­sam­het på ett na­tur­ligt sätt.

Kan­ske är ock­så re­spekten för det prak­tiska, ope­ra­tiva ar­be­tet och in­rikt­ningen att an­passa verk­sam­heterna ef­ter om­stän­dig­heterna nå­got som präglats i barn­domen.

An­nars kan man nog säga att le­dar­skapet som präglas av den lant­liga bak­grunden liknar det le­dar­skap som be­hövs mer all­mänt. Bond­för­nuft ger utan tve­kan goda för­ut­sätt­ningar men är kan­ske inte den av­gö­ran­de fak­torn för ett gott le­dar­skap.

Men visst ger in­ter­vjuerna in­tres­santa per­spek­tiv, och de råd som sam­man­fattas i slutet av boken kan många le­da­re ha nytta av att följa.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons