Bollen har en central roll i 17-årige Viktor Christianssons liv. I maj ska HIF:s mittfältstalang provträna med holländska storklubben AZ Alkmaar. Foto: Stefan Sandström
Viktor Christiansson blickar mot en framtid som fotbollsspelare. Foto: Stefan Sandström
Med hjärtat i Hässleholms IF. Foto: Stefan Sandström

En talangfull grovjobbare

Hemkär med fötterna på jorden – men också målmedveten, hårt jobbande och en exceptionell vinnarskalle.
Viktor Christiansson är nyckelspelaren i HIF som har testats i blågula sammanhang och ska provträna med ett holländskt topplag.
Och han är fortfarande bara 17 år.

Namn: Viktor Christiansson.
Ålder: 17 år.
Bor: Hässleholm.
Familj: Mamma Heléna, pappa Martin, lillebror Linus, 15.
Gör: Går andra året på samhällsprogrammet (NIU) på HTS i Hässleholm.
Klubb: Hässleholms IF.
Rösta på Viktor: SMS:a Bedrup6 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Viktor Christiansson är en ung talang – men han skiljer sig lite från den stereotypa ”unga talangen”. Inte sällan är spelarna som betecknas som talangfulla främst kvicka, tekniska och vassa offensivt. Nu är det inte så att Viktor är långsam och oteknisk, tvärtom, men hans främsta styrkor är mindre iögonfallande (men ack så viktiga) kvaliteter som duellspelet, löpstyrkan och förmågan att fördela bollar på mitten. Han är en slitvarg som gör stor nytta över hela planen med sitt mogna spel.
Viktor har jagat bollar så länge han kan minnas.
– I HIF sedan jag var fem bast på Grönängsplan. Vi har varit en stark kull och bästa vänner sedan vi började nollan. Det är den umgängeskretsen jag har haft, alla har varit likadana. Jag har spelat så jäkla många timmar två-mot-två och tre-mot-tre i någons trädgård, berättar Viktor som är född 2001.

Det är extremt ovanligt att en 16-åring tar en ordinarie plats i ett division två-lag – det klivet tog Viktor ifjol när han startade i 22 av 26 seriematcher.
– Det var coolt. Det var stort samtidigt som det var lite av en chock. Jag var ju tvungen att tro på det men kunde faktiskt inte tro att det skulle gå så bra. Jag njöt av i princip varje sekund även om det inte gick så bra för oss.
I en blytung grönvit säsong, där HIF till slut säkrade kontraktet via kval, var Viktor Christiansson det stora glädjeämnet.

Efter ett generationsskifte i laget är han nu en självklar centralgestalt på innermittfältet.
– Jag har fått ta en större roll detta året i och med att jag ses som lite mer rutinerad i vår startelva, skrattar han.

Vad är din grej?
– Lite allt möjligt. Jag springer. Jag springer mycket defensivt och vinner boll. Sen springer jag mycket offensivt och då får jag mycket boll. Jag försöker ha så många bolltouch som möjligt, täcka ytor, vara konstruktiv och hjälpa laget. Det är väl det jag gör, konstaterar han ödmjukt.

17-åringen tar stor plats på planen men har aldrig varit någon bjässe.

Har det varit en nackdel?
– Snarare en fördel. Jag har kanske inte kunnat springa snabbare eller varit starkare och har väl inte setts som en jättetalang men jag har alltid fått lära mig att spela ”som liten”. Jag tror att jag har haft en stor fördel av det i A-lagssammanhang, för jag har alltid spelat som jag är mindre än alla andra. Man får vara lite smartare och smälla på lite hårdare.

Möjligheterna att byta klubb och ta plats i någon av storklubbarnas akademier har funnits men Viktor har valt att stanna på hemmaplan, gå NIU (fotbollsgymnasiet) på HTS och satsa på att spela seniorfotboll i HIF.
– Jag kände inte att det var rätt att flytta. Här har jag alltid haft mat framme när jag har kommit hem från träningarna, jag har kunnat stanna kvar två timmar i omklädningsrummet och spela gris. Så jag har haft tryggheten att kunna prestera på max. Har man inte kul så är det inte lönt att spela.

Två gånger har Viktor fått visa upp sig på u-landslagsläger.
– Det är lite overkligt. Jag förstår inte riktigt att jag ska vara där men det är något jag får jobba på och som jag har blivit bättre på sedan det första lägret.

Tänker du dig en framtid som fotbollsspelare?
– Ja. Det hade varit det bästa jobbet i världen.

I maj har Viktor bjudits in att träna en vecka tillsammans med AZ Alkmaar som är ett topplag i holländska förstaligan Eredivisie.
– Det är bara provträning. Går det bra där så kanske jag får chansen. Jag får bara ta alla chanser jag får, gör jag det så blir jag kanske proffs, resonerar Viktor.
Han jobbar stenhårt för att infria drömmen.
– Jag har alltid prioriterat kost och sömn, tränat hårt och gjort uppoffringar. Allting är egentligen upp till mig. Det är ingen annan som styr det.

Namn: Viktor Christiansson.
Ålder: 17 år.
Bor: Hässleholm.
Familj: Mamma Heléna, pappa Martin, lillebror Linus, 15.
Gör: Går andra året på samhällsprogrammet (NIU) på HTS i Hässleholm.
Klubb: Hässleholms IF.
Rösta på Viktor: SMS:a Bedrup6 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du om pommes frites?

Loading ... Loading ...