Annons

Ingen skickar bluff­räk­ningar av miss­tag

Opinion ”Mo­de­rat­top­pen” Erik Bengtzboe har varit skriven hem­ma hos sin mam­ma i Ny­kö­ping sam­ti­digt som han bott med sin fa­milj i en bo­stads­rätt i Stockholm.
Opinion • Publicerad 17 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

”Mo­de­rat­top­pen” Erik Bengtzboe har varit skriven hem­ma hos sin mam­ma i Ny­kö­ping sam­ti­digt som han bott med sin fa­milj i en bo­stads­rätt i Stockholm. Det har gett honom 94 000 kro­nor i er­sätt­ning för sin ”över­natt­nings­lä­gen­het” och 63 000 kro­nor i trak­ta­men­te för att han haft mer än fem mil till riks­dags­huset från bo­staden.

När Af­ton­bla­det ställde frå­gor om hans boende hos mam­ma ändrade han adress till mam­mans fri­tids­hus och hävdade, fel­ak­tigt, att han var del­ä­ga­re till den­na. När även den­na bluff av­slöjades bad han om ur­säkt för miss­taget och lovade be­tala till­ba­ka.

Annons

Men man skickar inte re­gel­bun­dna fak­tu­ror för dubbel bo­sätt­ning till riks­dags­för­valt­nin­gen av miss­tag. Hans agerande kan bara be­tecknas som bluff, och kan­ske in­leds en för­un­der­sök­ning om be­drä­ge­ri, vilket skett i någ­ra liknande fall.

Det är för­vånande att Skat­te­ver­ket ac­cep­terat att Bengtzboe ”re­gel­mäs­sigt till­bringa(r) sin dygns­vi­la” i Ny­kö­ping och inte i sin ägda lä­gen­het med sin fa­milj. Där­emot är det inte så för­vånande att riks­dags­för­valt­nin­gen inte ifrå­ga­satt hans upp­gifter – det gjorde de inte hel­ler för Hå­kan Ju­holt som bodde med en sam­bo el­ler den L-le­da­mot som tagit ”ti­me­out” i vän­tan på be­sked om det blir åtal för att hon tagit ut en hög er­sätt­ning för att ha bott i sin mans bo­stad.

M:s led­ning har rea­gerat för­sik­tigt. Bengtzboe är inte vil­ken le­da­mot som helst utan ta­les­per­son för de vik­tiga ar­bets­mark­nads­frå­gorna och ett fram­tids­namn. Från många par­ti­kam­rater har han fått upp­muntrande ord, och grupp­le­da­ren Tobias Bill­ström verkar nöja sig med att Bengtzboe be­talar till­ba­ka fel­ak­tig er­sätt­ning.

Mo­de­raterna har en sten­hård po­li­tik för bi­drags­fusk och brotts­lig­het i all­män­het. De verkar inte ha sam­ma noll­to­le­rans när en riks­dags­le­da­mot rört sig i gräns­trakterna – el­ler kan­ske över gränsen – för det tillåtna. Frå­gan är om värnandet av Erik Bengtzboe ger tro­vär­dig­het åt den po­li­ti­ken.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons