Fortsatt ansträngd ekonomi för nämnd
När barn- och utbildningsnämnden i Osby sammanträdde på tisdagen dryftades nämndens ekonomi i budgetuppföljningen för mars.
Det kunde konstateras att nämnden i nuläget har en negativ avvikelse från budgeten med cirka 8,3 miljoner kronor.
– Minst sagt ansträngt. Förvaltningen ska se över möjligheterna till anpassningar. Vad vi kan spara på och göra annorlunda för att minska kostnaderna, kommenterar nämndens ordförande Lars-Anton Ivarsson (M).
Budgetavvikelsen beror på flera olika faktorer. Exempelvis är kostnaden för interkommunal ersättning för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan cirka 2,3 miljoner kronor högre än beräknat.
Den ökade kostnadsprognosen beror främst på ökade programpriser i andra kommuner och anses vara osäker eftersom möjligheten finns att den förändras.
Kostnaden är till exempel beroende av vilka program eleverna i årskurs ett väljer.
– Det blir en helt annan klarhet senare när alla val och liknande är gjorda, säger Lars-Anton Ivarsson (M).
Ett annat exempel är barn- och familjeenheten som redovisar ett underskott på cirka 1,5 miljoner kronor, vilket tros bero på att det i början av året gjordes nya akuta placeringar i familjehem vilka förväntas fortgå under hela året.
– Placeringarna är svåra att budgetera för, konstaterar Ivarsson (M).
Kommunfullmäktige beslutade i förra veckan att Visseltoftaskolan ska avvecklas vilket förväntas minska personalkostnader i höst. Någon ytterligare nedläggning ska dock inte vara aktuell i nuläget.
– Förvaltningen har som sagt fått i uppdrag att ta fram förslag på tänkbara anpassningar. Sedan är alla sådana beslut smärtsamma.
Lars-Anton Ivarsson (M) berättar även att arbetet med att se över förskoleverksamheten i Visseltofta så smått inletts.
– Förskolan ligger inte i de bästa lokalerna, så det ska tittas på alternativa lösningar. Kanske flytta inom skolhuset, bygga nytt eller en annan lokal. Processen med att titta på alternativ är påbörjad, säger han och betonar just att arbetet är i sin linda.